Zappware voert kapitaalverhoging door
Zappware, de ontwikkelaar van interactieve digitale tv-software, heeft zijn kapitaal met 400.000 euro opgetrokken. Het geld komt uitsluitend van het management: CEO Patrick Vos, chief technology officer Koen Swings en verkoopsdirecteur Ives Decraene.
De kapitaalverhoging werkt het negatieve eigen vermogen van Zappware weg en zorgt ervoor dat de Hasseltse firma niet langer onder de alarmbelprocedure valt.
Volgens de jaarrekening, die afgesloten werd in maart 2010, had Zappware een negatief eigen vermogen van bijna 314.000 euro. Technisch beschouwd viel Zappware daardoor onder artikel 634 van het Wetboek van vennootschappen, waardoor elke belanghebbende de ontbinding van de vennootschap kon vorderen. Die oncomfortabele toestand is nu opgeklaard.
Dat die situatie nu pas wordt rechtgezet laat vermoeden dat Zappware over een verdere financiering aan het overleggen is. Het is nu eenmaal moeilijk om met investeerders te onderhandelen als de boekhoudig slordig ogen en het handelsinformatiebureau Graydon noteert dat de “eigen middelen zijn uitgeput” – zelfs al is dat niet het geval.
De Limburgers realiseerden vorig boekjaar een spectaculaire ommekeer in hun resultaten door verkopen aan buitenlandse tv-distributeurs. “90 tot 95 procent van onze omzet komt nu uit het buitenland”, zegt Swings. Ook Telenet is nog altijd een klant.
Van een bedrijfsverlies van 915.000 euro in 2008-2009 ging Zappware naar 652.000 euro bedrijfswinst. De omzet steeg met 67 procent tot 3,4 miljoen euro. Bovendien drukte Zappware de personeelskosten met 23 procent. Over belastingen hoeft het bedrijf zich nog geen zorgen te maken: er staan nog 2,26 miljoen fiscaal aftrekbare verliezen op de balans.
In januari 2009 hadden LRM en KMOfin het kapitaal al eens met ongeveer 1 miljoen euro verstevigd en in juni 2009 stapte een groep investeerders rond Jürgen Ingels en Michel Akkermans (Clear2Pay) in.
CEO Patrick Vos was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar. CTO Koen Swings wou geen uitspraken doen over een eventuele financieringsronde.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier