Worldline neemt transactieverwerker Equens over

© Belga
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Worldline en zijn concurrent Equens hebben een principeovereenkomst voor een fusie gesloten. Het beursgenoteerde Worldline krijgt 63,6 procent van het nieuwe Equens Worldline Company.

Met de eenmaking van de Europese betalingsmarkt als achtergrond zijn er grote bewegingen aan de gang in het betalingslandschap. Nog maar pas heeft Visa aangekondigd dat het zijn Europese partner Visa Europe opslorpt. Nu melden Worldline en Equens dat ze samengaan. Beide zijn ze transactieverwerkers en acquirers ? partijen die elektronische betalingen aanvaarden en de correcte betaling aan handelaars garanderen.

De twee richten een nieuwe Equens Worldline Company op. Worldline krijgt 63,6 procent van de aandelen in ruil voor de inbreng van zijn financiële en aanvaardingsverwerkingsactiviteiten. ABN AMRO, DZ BANK, ICBPI, ING en Rabobank, de aandeelhouders van Equens, krijgen de resterende 36,4 procent. Worldline koopt bovendien PaySquare, de commerciële acquiringactiviteiten van Equens. Die worden samengevoegd met de soortgelijke activiteiten van Worldline.

De combinatie zal volgens het gemeenschappelijke persbericht jaarlijks goed zijn voor 10 miljard overschrijvingen, 6 miljard betalingen op verkooppunten en geldafhalingen aan bankautomaten, en 100 miljoen kaarten in beheer. Ze zal kantoren in acht landen hebben.

De transactie zou in het tweede kwartaal van 2016 worden afgesloten. Ze komt op een moment dat de vergoedingen voor kaartbetalingen onder Europese druk grondig herzien worden.

Equens minder rendabel

Equens en Wordline zijn historische buren. Worldline nam in 2006 Banksys over. De Nederlandse tegenhanger van Banksys, Interpay, fuseerde dat jaar met het Duitse Transaktionsinstitut für Zahlungsverkehrsdienstleistungen tot Equens, dat later nog een Italiaanse transactieverwerker overnam.

Equens verwerkte vorig jaar 5 miljard betalingen aan het verkooppunt en afhalingen aan bankautomaten. De omzet was 357 miljoen euro, het bedrijfsresultaat 20 miljoen, het nettoresultaat na herstructureringskosten 7 miljoen negatief.

Worldline verwerkte volgens zijn jaarverslag in 2014 als acquirer 1,5 miljard kaarttransacties en 655 miljoen e-commercetransacties. Maar de activiteiten gaan breder dan die van Equens, en ze zijn vooral veel lucratiever. Alles bijeen zette Worldline vorig jaar 1,149 miljard euro om, met een nettowinst van 100 miljoen.

Worldline was in 2014 het nummer twee in betalingsdiensten na Wordpay, dat op 13 oktober naar de Londense beurs trok voor 2,16 miljard pond (3 miljard euro). Worldpay vermeldt Equens in zijn prospectus niet eens als concurrent. Vijftien andere bedrijven, waaronder Worldline, wel.

Worldline was onlangs in het nieuws door problemen met het doorstorten van betalingen aan de handelaars in september. Over die zaak sloot het op 29 oktober een pact met de organisaties van de handelaren, met aanzienlijke engagementen voor een betere dienstverlening en een aantal gratis transacties als vergoeding.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content