Wordt Facebook uw bankier ?

© belga

Nadat ze al een omwenteling teweegbrachten in de handel en de media, azen de groten van het internet nu op uw portefeuille .

Doelstelling van Facebook en Google? Voordeel trekken uit de ontwikkeling van de mobiele telefoon om zich op de veelbelovende markt van de betaalmiddelen te storten. Nadien zullen ze misschien voor uw economieën of leningaanvragen zorgen. Close-up op de bank van de toekomst.

Morgen zal uw bank misschien niet meer BNP Paribas Fortis, ING of Belfius heten maar Apple, Facebook, Google, Amazon of Skype. Nadat de digitale revolutie al het boek, de muziek, de pers, de reizen en de hotelsector overhoop haalde, gooit ze nu de financiële sector om.

Vandaag gebruikt meer dan 60% van de Europeanen elke dag internet. In België surft bijna 70% van de bevolking elke dag op het web. Bovendien speelt het leven van de consument zich meer en meer af op digitale tools (smartphones en tablets). Alles wordt digitaal! Zelf kleine dagelijkse geldzaken worden “virtueel”.

Ongeveer een kwart van de Belgen gebruiken voortaan de mobiele apps van hun bank(en) om hun saldo te controleren, stortingen uit te voeren… Het is dan ook niet vreemd dat de internetgiganten, die we niet meer kunnen missen, zich ook op het vlak van dagelijks bankieren in de strijd gooien.

Elektronische munt

Ere wie ere toekomt : Facebook. Met een ongeëvenaard bereik in de geschiedenis van de mensheid (meer dan een miljard gebruikers in de wereld) zou het nummer 1 in de sociale media een transferdienst opzetten om geld naar het buitenland door te storten vanuit Ierland. En zoals onlangs de Financial Times nog meldde, zou Facebook op het punt staan een eigen elektronische munt te creëren. Doelstelling? Gebruikers zouden op die manier geld op het platform kunnen bewaren, hun aankopen betalen en transfers uitvoeren. Door al die mogelijkheden zou Facebook in de buurt van een echte online rekening komen.

De Britse krant benadrukt trouwens dat het bedrijf van Mark Zuckerberg discussies zou gestart zijn met verschillende gespecialiseerde start-ups in internationale betalingen als TransferWise of Moni. Hoewel de informatie op het eerste zicht verrassend kan lijken, is ze niet uit de lucht gegrepen. Cédric Deleuze, verantwoordelijke voor het Belgisch departement Deloitte Digital bevestigt het nieuws: “Dat webactoren als Facebook ooit financiële diensten lanceren, lijdt geen enkele twijfel” verklaart hij. “De kwestie is niet te weten of het zal gebeuren maar wanneer en met wie die plannen concreet zullen worden”.

Sébastien Buron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content