Wordt Degroof Petercam Frans of Zwitsers?

DEGROOF PETERCAM De fusie is nooit een echt succes geworden. © National
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

De eindstrijd om de Belgische vermogensbankier en -beheerder Degroof Petercam is ingezet. Er zouden nog twee kandidaten in de running zijn: de Franse groep Crédit Agricole en een Zwitserse speler, wellicht de private bank Julius Baer.

Degroof Petercam, de grootste onafhankelijke vermogensbeheerder van ons land, lijkt binnenkort in buitenlandse handen te komen. Na een selectieprocedure onder leiding van Royal Bank of Canada zouden er maar twee kandidaten meer overblijven. Een Franse en een Zwitserse speler, luidt het stellig bij welingelichte bronnen. De Franse groep heet Crédit Agricole te zijn, de Zwitserse zou de private bank Julius Baer zijn.

Op de longlist stonden eerder ook namen als ING, Belfius en ABN AMRO. Allemaal banken die al ruim vertegenwoordigd zijn in ons land, en die de ambitie koesteren om te groeien in private banking. Degroof Petercam is met 71,1 miljard euro aan klantenactiva de grootste onafhankelijke vermogensbeheerder van België. De instelling kan bogen op 150 jaar geschiedenis en wordt geassocieerd met vermogende Franstalige en Brusselse families.

Het rommelt al een tijdje bij Degroof Petercam. De fusie van de twee huizen in 2015, Bank Degroof en beurshuis Petercam, is nooit een succes geworden. Daarvoor waren de cultuurverschillen te groot en konden de verwachte schaalvoordelen niet gerealiseerd worden. Bovendien kwam de instelling in het vizier van de toezichthouders wegens falende antiwitwascontroles en zwakke IT-systemen.

Ontevreden aandeelhouders

Aan de top volgden de wissels elkaar op. Philippe Masset, die bij ING weggehaald was om de fusie in goede banen te leiden, werd in 2019 bedankt voor bewezen diensten. Hij werd opgevolgd door de econoom Bruno Colmant, die de banden met de prudentiële toezichthouders moest herstellen en intern de activiteiten reorganiseren. Sinds twee jaar staat Hugo Lasat aan het hoofd van Degroof Petercam. Zijn doelen zijn commercieel: meer klanten en middelen aantrekken en de rendabiliteit verbeteren. Lasat mikt tegen 2026 op 93 miljard euro activa onder beheer en 155 miljoen euro nettowinst.

Vorig jaar steeg de winst met 60 procent tot 76,4 miljoen euro, het hoogste peil van de voorbije vijf jaar. Maar de activa onder beheer daalden met 17 procent tot 71,1 miljard euro. Daar zaten de slechte markten voor iets tussen, maar die kunnen de sterke terugval niet helemaal verklaren.

Ondanks het nettodividend van 45,5 miljoen euro dat ze dit jaar mochten ontvangen, hebben de aandeelhouders nog maar weinig plezier beleefd aan het fusiebedrijf Degroof Petercam. Verschillende aandeelhouders zijn al een tijdje ontevreden over de lage return van hun investering. Vandaar dat sommigen zich roeren en op een exit-mogelijkheid aansturen.

De bank zei eind april dat een herschikking van het aandeelhouderschap bekeken werd. In een communiqué luidde het dat bepaalde aandeelhouders hun belang in de onderneming willen versterken, terwijl anderen willen verkopen.

51,5 procent van de aandelen van Degroof Petercam is in handen van een verbond dat bestaat uit de rederij CLdN van de Antwerpse familie Cigrang (20%), de investeringsmaatschappij Cobepa (12%), en de families Philippson, Haegelsteen, Schockert en Siaens (die uit de stal van Bank Degroof komen). Petercam Invest van de families Peterbroeck en Van Campenhout controleert 21 procent. De rest zit bij financiële partners, managers en personeel.

1,5 miljard euro is mogelijk

Volgens het beurshuis Kepler Chevreux behoort een overnamebedrag van 1,1 tot 1,3 miljard euro tot de mogelijkheden. Maar een waardering tot 1,5 miljard euro wordt niet uitgesloten. Analisten wijzen daarvoor naar de consolidatie in de markt van private banking en de mogelijkheid voor buitenlandse spelers om met Degroof Petercam een entreeticket op de Belgische markt te verwerven.

Met de namen die momenteel circuleren als overnamekandidaat, lijkt het die kant uit te gaan. Crédit Agricole is ons land actief via de vermogensbeheerder CA Indosuez Wealth Management, maar mist schaalgrootte om een rol van betekenis te spelen. Voor Julius Baer zou de Belgische activiteit een stap naar een verdere internationalisering zijn.

Degroof Petercam

☛ Is een van de belangrijkste vermogensbeheerders van het land. Focust op vier activiteiten: private banking, fondsenbeheer, zakenbankieren, beurshandel.

71,1 miljard euro vermogen onder beheer.

☛ Realiseerde vorig jaar 76,4 miljoen euro winst (+60%) op 559 miljoen euro inkomsten (+2,4%).

☛ Telt bijna 1.500 medewerkers die actief zijn in acht Europese landen.

16 regionale agentschappen bedienen de Belgische markt.

Wie zijn de belangrijkste overnamekandidaten?

Crédit Agricole. Een Franse, deels coöperatieve bank die haar roots in de financiering van de landbouwsector heeft. Ze werkt in Frankrijk in een decentraal model met verschillende regionale kassen, en via de retailbank LCL (het vroegere Crédit Lyonnais). Ze is na BNP Paribas de tweede bank van Frankrijk. De groep is internationaal actief. Ze telt 145.000 medewerkers en 53 miljoen klanten. Als private bank en vermogensbeheerder is CA het nummer één in Europa. In vermogensbeheer leunt de groep op het netwerk van Indosuez Wealth Management, dat meer dan 3.000 medewerkers telt in dertien landen. De activa onder beheer bedragen 130 miljard euro. Exclusief Frankrijk gaat het om 41 miljard euro activa. CA Indosuez Wealth Management heeft drie kantoren in ons land (Brussel, Antwerpen en Gent).

Julius Baer. Een van de oudste banken van Zwitserland, met hoofdkantoor in Zürich. Ze is beursgenoteerd en gespecialiseerd in private banking. Met 429 miljard Zwitserse frank activa onder beheer is na UBS/Crédit Suisse de grootste vermogensbank van Zwitserland. De bank is actief in meer dan 25 landen en heeft vestigingen op 60 locaties, maar niet in ons land. Julius Baer maakte in 2013 een kwantumsprong met de overname van de internationale Wealth Management-activiteiten van Merrill Lynch. De bank gaat er prat op dat ze in de voorbije honderd jaar altijd winst maakte. Het totaal eigen vermogen bedraagt 6,29 miljard frank, goed voor een CET1-kernkapitaalratio van 14 procent. De bank voert momenteel een strategisch plan 2023-2025 uit, dat onder andere focust op schaalvergroting door interne en externe groei.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content