Wie zijn de meest rendabele Vlaamse drankenhandelaars? Bekijk hier de top 15
De meest rendabele Vlaamse zelfstandige drankenhandelaars bewijzen soms al eeuwenlang dat ze hun vrouwtje en mannetje staan in drankenland. Maar liefst zeven bedrijven in onze top vijftien zijn een eeuw oud of meer.
De senior van dienst is het nummer acht in onze lijst, de nv Brouwerij P. Cassimon uit Kalmthout. Het bedrijf startte als brouwerij ruim vier eeuwen geleden. De familie Cassimon werd de eigenaar in 1929, en vandaag staat de derdegeneratietelg Pieter Cassimon (56) aan het roer. De brouwerij sloot een halve eeuw geleden en werd een drankenhandel.
Ook het nummer één in onze lijst is een voormalige brouwerij. De nv Brouwerij Clarysse & Co in de Vlaamse Ardennen heeft vier drankenwinkels onder de naam Clarysse Dranken. De brouwerij van de gelijknamige familie stopte in 2003, maar het biermerk Felix Oudenaars Bruin wordt nog altijd door een derde partij gebrouwen. Het vierdegeneratiebedrijf wordt vandaag mee geleid door Gregory Clarysse (37). De onderneming reageerde niet op onze vraag voor een gesprek en bezoek aan een winkel.
Ook het nummer dertien, de nv Vandenameele in Aalst, begon als brouwerij, in 1888. Vandenameele verkoopt nog altijd het eigen streekbier Pee Klak. Na de Tweede Wereldoorlog werd het een Coca-Cola-bottelaar. Vandaag heeft Vandenameele drie drankenwinkels, in Aalst, Meerbeke en Moerbeke.
Een laatste oudje in onze reeks is het nummer veertien, bv Dranken Vandewoude uit Veurne. Voorvader Jean-Baptiste Vande Woude (1827-1883) startte eveneens met een brouwerij. Die werd in de jaren vijftig van de vorige eeuw stopgezet, het bedrijf werd een drankenhandel. Met Armin, Bruno en Julie Vandewoude is vandaag ook de zesde generatie actief in het familiebedrijf.
Lees ook: een derde van de Vlaamse zelfstandige drankenhandelaars is echt rendabel
De lijst bevat ook jonge bedrijven. Zo is het nummer zes de bv Asterx Dranken. Het bedrijf met vier winkels in de provincie Antwerpen werd in 2021 en 2022 verkozen tot Trends Gazelle en wordt geleid door Ruben Devrieze (32) en Kristof Geerts (38).
Ook de hekkensluiter, nv Pelgrims & Cie, wordt geleid door de jonge garde. Philip De Nayer (62) komt weliswaar uit een brouwersgeslacht in Temse, maar eind 2012 kocht hij samen met neef Timothy Tock (39) de drankenhandel Pelgrims in Aarschot. De gelijknamige familie was toen op zoek naar een overnemer. De Nayer en Tock brachten een nieuwe dynamiek, want sindsdien kwam er een tweede drankenwinkel bij, in het naburige Holsbeek. De onderneming heeft ook een eigen biermerk, de amberkleurige Ne Janneman.
Nog een speciale is het nummer twaalf, de bv Drankenhandel Hoefnagels uit Weelde aan de Nederlandse grens, met een bijkomende winkel in de Belgische enclave Baarle-Hertog. Zaakvoerder Louis Hoefnagels (65) won in 2017 de Fonske Gold Award, een prijs van de Belgische marktleider AB InBev voor de beste drankenhandelaar voor de horeca.
Dit zijn de 15 meest rendabele zelfstandige drankencentrales in Vlaanderen:
Lees meer over de succesformule van de meest rendabele handelaars:
- Brouwerij P. Cassimon
- Pieter Cassimon
- Clarysse Dranken
- Felix Oudenaars Bruin
- Gregory Clarysse
- nv Vandenameele
- Tweede Wereldoorlog
- Dranken Vandewoude
- Jean-Baptiste Vande Woude
- Julie Vandewoude
- Asterx Dranken
- Trends Gazelle
- Ruben Devrieze
- Kristof Geerts
- Pelgrims & Cie
- Philip De Nayer
- Timothy Tock
- Pelgrims
- Tock
- Drankenhandel Hoefnagels
- Louis Hoefnagels
- AB InBev
De meest rendabele zelfstandige zaken van Vlaanderen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier