Werknemers Ford Genk kiezen voor werkhervatting

© reuters

De werknemers van Ford Genk hebben zich met een nipte meerderheid uitgesproken voor een werkhervatting.

De werknemers van Ford Genk hebben zich maandag met een nipte meerderheid uitgesproken voor een werkhervatting. Dat meldt de VRT.

Vandaag moesten de werknemers van Ford Genk zich via een referendum uitspreken op welke manier ze verder willen blijven werken: dagelijks 950 auto’s produceren tegen een extra premie van 40 procent op het basisuurloon, of 1.000 auto’s produceren tegen een extra premie van 40 procent.

56 procent van de 5.053 uitgebrachte stemmen koos uiteindelijk voor de 1.000 auto’s per dag tegen een extra premie van 40 procent. Het volume van 1.000 auto’s per dag is berekend op 40 werkdagen in het eerste kwartaal van 2013. Woensdag 9 januari wordt het werk hervat.

Nog voor het resultaat van de stemming bekendgemaakt kon worden, ontstond er tumult toen een aantal ontevreden werknemers – voornamelijk van toeleveranciers – hun ongenoegen lieten blijken.

Volgens persbureau Belga is het nog niet zeker dat er woensdag daadwerkelijk gewerkt zal worden in de fabriek van Genk. Mogelijk komt de 46 procent die tegen het voorstel stemde, woensdag niet opdagen. De vakbonden houden ook rekening met mogelijk blokkades, die de toegang tot de fabriek verhinderen, waardoor ook anderen niet opnieuw aan de slag kunnen. In dat geval komt de extra premie wel in het gedrang.

Eind oktober besliste de Amerikaanse autobouwer Ford de fabriek in Genk te sluiten in 2014. De productie verhuist naar Valencia. (BO/EA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content