Webwinkel Coolblue wil deze maand naar beurs Amsterdam

Webwinkel Coolblue wil deze maand een beursgang maken in Amsterdam. Daarbij worden nieuwe aandelen uitgegeven door het bedrijf en verkopen ook bestaande aandeelhouders stukken.

De Nederlandse webwinkel, die ook in België en Duitsland actief is, wil met de uitgifte van nieuwe aandelen 150 miljoen euro ophalen. Daarmee wil Coolblue verdere groei financieren.

Coolblue is voor 49 procent in handen van investeerder HAL. Topman en medeoprichter Pieter Zwart bezit ongeveer 50 procent van de aandelen. Ook financieel directeur Daphne Smit bezit aandelen. HAL, Zwart en Smit gaan nu stukken verkopen.

Lees verder onder de video (reportage Kanaal Z)

Financiële flexibiliteit

Zwart spreekt in een toelichting van de ‘volgende logische stap in de ontwikkeling van Coolblue’. ‘Ik heb heel veel zin om in de komende weken, samen met iedereen die erbij betrokken is, deze stap te gaan zetten.’

De beursgang moet het bedrijf ook meer financiële flexibiliteit geven om zakelijke mogelijkheden in de toekomst na te streven. Daarnaast moet de notering op Beursplein 5 helpen bij de naamsbekendheid en bij het aantrekken van personeel. Na de beursgang moet 20 tot 30 procent van de aandelen van Coolblue verhandelbaar zijn op de beurs.

De in 1999 opgerichte onderneming boekte in 2020 een omzet van 2 miljard euro tegen bijna 1,5 miljard euro een jaar eerder. Daarbij werd een bedrijfsresultaat behaald van 114 miljoen euro.

De eerste notering zou deze maand plaatsvinden, ‘afhankelijk van de omstandigheden op de markt en andere relevante overwegingen’. Volgens de Nederlandse zakenkrant Het Financieele Dagblad zou een eerste notering al binnen twee weken mogelijk zijn. Zo trekt Coolblue sneller naar de beurs dan verwacht: eerder stuurde het bedrijf aan op een eerste koers eind oktober of begin november.

Het sentiment voor beursgangen is dit jaar uitermate gunstig dankzij de hoge aandelenkoersen. De Amsterdamse beurs is daarbij in Europa een favoriete bestemming, in het bijzonder voor techbedrijven en spacs, lege beurshulzen die op zoek gaan naar een bedrijf om mee te fuseren. Coolblue wordt het zeventiende bedrijf dat dit jaar in Amsterdam een notering krijgt.

Fysieke winkels

Zwart zei nog in een toelichting dat vrijdag een nieuwe winkel van Coolblue in Antwerpen wordt geopend. Het bedrijf kondigde eerder aan dat in het district Wilrijk een nieuwe, grotere winkel zou openen.

De CEO wil vooral in Duitsland uitbreiden met de opening van nieuwe winkels, maar ook meer vestigingen in Nederland en België gaan openen. Vandaag heeft Coolblue zeventien fysieke winkels. Daarnaast is Coolblue actief met de levering van energie aan huishoudens. De onderneming wil ook laadpalen voor elektrische auto’s gaan leveren, zei Zwart.

Partner Content