Wallonië aantrekkelijker voor investeerders dan Vlaanderen

© belga

België stijgt in 2009 van de 8ste naar de 6de plaats op de lijst van de meest aantrekkelijke Europese investeringslanden. Dat zou in de eerste plaats te danken zijn aan de ruimte en de subsidies die Wallonië te bieden heeft, blijkt uit een studie van het adviesbureau Ernst & Young.

Dat ons land het volgens de studie vrij goed doet bij investeerders, heeft het in ieder geval niet te danken aan Vlaanderen en Brussel. Die maken namelijk hun slechtste beurt ooit bij buitenlandse investeerders.

In totaal neemt het aantal directe buitenlandse investeringen in ons land toe van142 naar 146. Vlaanderen neemt 43,9 procent en Brussel 17,1 procent van de investeringen voor zijn rekening. Wallonië zet met 39 procent daarentegen zijn beste score neer.

De jobcreatie door directe buitenlandse investeringen bedroeg in 2009 3.357, een daling met 1 procent tegenover 2008. Uit een verdeling volgens regio blijkt dat bedrijven Brussel als potentiële locatie links laten liggen en uitwijken naar Waals-Brabant (Nijvel) en Vlaams-Brabant, vooral in Sales & Marketing.

Antwerpen haalt van alle provincies nog steeds de meeste projecten binnen, maar stagneert. West-Vlaanderen lijkt uitgeteld. Luik scoort zeer goed (van 14 naar 21 nieuwe projecten), vooral in Industrie en Logistiek.

Van de 814 ondervraagde bedrijfsleiders wereldwijd denkt 35 procent dat de aantrekkelijkheid van België als potentiële investeringslocatie de komende drie jaar zal verbeteren. Bijna een derde (29 procent) antwoordt positief op de vraag naar concrete plannen om in België te investeren.

In een reactie op het rapport van Ernst & Young vraagt het Vlaams netwerk van ondernemingen Voka dat de Vlaamse overheid dringend werk maakt van een nieuw vergunningsbeleid. “Een rechtszekere milieuvergunning verkrijgen in Vlaanderen is een echte lijdensweg”, verduidelijkte Peter Leyman, gedelegeerd bestuurder van Voka. Wat volgens Leyman eveneens geldt voor alles wat met ruimtelijke ordening te maken heeft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content