Waegener Research & Development failliet verklaard

© ThinkStock

De rechtbank van Turnhout heeft Waegener Research & Development, een ontwikkelaar van medische koelmachines, failliet verklaard. De curator schat de schuldvorderingen momenteel op 22 tot 25 miljoen euro.

Waegener R&D uit Beerse ontwikkelde koelapparaten voor de behandeling van orthopedische letsels. Het is de werkmaatschappij van Waegener Group, dat enkele bekende figuren uit de sport- en entertainmentwereld onder zijn kleinere aandeelhouders heeft. De koelapparaten van Waegener R&D werden onder meer tegen blessures bij sportlui gebruikt.

De firma had een zeer ambitieus plan om wereldwijd therapiecentra rond zijn machines uit te bouwen. Eén en ander liep niet zoals voorzien.

In 2010 kreeg Waegener R &D bescherming tegen zijn schuldeisers onder de wet op de continuïteit van ondernemingen (WCO). De Nederlandse miljonair Hendrik van den Hombergh nam toen een participatie. De productie in Beerse werd verkocht aan Flextronics en het bedrijf nam een nieuwe start.

Opnieuw werden de voorziene doelstellingen niet gehaald. De afbetalingsplannen werden niet volledig gerespecteerd en het personeel werd in de jongste maanden laattijdig betaald. Vorige week stuurde Waegener R&D nog aan op een nieuwe WCO.

De rechtbank stelde toen een voorlopige bewindvoerder aan en nam een week de tijd om de zaak te bestuderen. Vervolgens wees ze het voorstel af. Daarop vroegen twee partijen, waaronder de RSZ, de opheffing van de lopende bescherming tegen de schuldeisers. Toen de rechtbank dat toestond, werden de uitstaande schulden opeisbaar en vorderde het openbaar ministerie het faillissement. Volgens curator Paul Van Rompaey liggen de schuldvorderingen momenteel “tussen 22 en 25 miljoen euro”.

Voor president Wout van Loon van Waegener R&D is dit de zoveelste faling op rij. De man is officieel gedomicilieerd in Zwitserland, waar hij bestuurder met handtekeningsbevoegdheid is van Waegener International, een ander vehikel uit de groep. Ons telefoontje naar hem werd afgebroken zodra we ons identificeerden. Oprichter en gedelegeerd bestuurder Levi Dewaegenaere was evenmin bereikbaar. Ook Levi Dewaegenaere is bestuurder met handtekeningsbevoegdheid bij Waegener International.

Volgens de christelijke vakbond verliezen door het faillissement acht mensen hun baan.

Voor alle duidelijkheid: de holding Waegener Group is niet failliet verklaard. (BL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content