Waegener rekent op nieuwe ‘respectabele investeerders’

© TR

Bij Waegener Group uit Beerse is een conflict tussen voorzitter-gedelegeerd bestuurder en zijn ex-operationeel directeur en mede-investeerder compleet geëscaleerd.

Levi Dewaegenaere probeert Wout Van Loon nu te laten ontslaan als bestuurder bij de prille ontwikkelaar van machines voor de behandeling van orthopedische trauma’s.

Dewaegenaere gaf begin augustus details over de betrokkenheid van zijn ongewenste aandeelhouder bij een aantal faillissementen. Daarmee heeft hij wel lang gewacht, want Dewaegenaere bestelde al in december 2008 bij een privédetectivebureau een onderzoek naar zijn (toen prospectieve) zakenpartner.

De detective gaf niet alleen een lijst met faillissementen, maar ook saillante details over de handel en wandel van Van Loon en adviseerde om Van Loon als zakenpartner links te laten liggen. “Ik heb gekozen voor het toekomstplaatje dat Van Loon mij schilderde. Achteraf bekeken was dat naïef”, reageert Dewaegenaere.

De inzet is groot. Volgens Waegener zouden in Europa elk jaar bijna 1,7 miljoen patiënten gebaat zijn bij een behandeling met hun technologie. Waegener heeft vandaag naar eigen zeggen 54 werknemers en acht zelfstandigen in dienst. De omzet is volgens Dewaegenaere in het eerste halfjaar gestegen tot 3,55 miljoen euro, tegen nog 0,95 miljoen in het vierde kwartaal 2009. Er zijn uitbreidingsplannen voor het Waegener-gebouw in Beerse. De bedienden werken daar in kantoorcontainers in de productiehal.
Probleem is dat de start-up meer uitgeeft dan hij in kas heeft.

Volgens de rechtbank van Turnhout, die op 26 juli ambtshalve een voorlopig bewindvoerder aanstelde (een beschikking die ze op 3 augustus terugdraaide) staan bijna 4,3 miljoen euro schulden open, plus RSZ-bijdragen. Dewaegenaere belooft tegen eind september 2 miljoen niet volstort kapitaal op te hoesten. Begin september moet hij weer rapporteren aan de rechtbank en een hele reeks beloftes hard maken. Zo maakte Dewaegenaere zich sterk dat er tegen eind deze maand 9 miljoen euro beschikbaar zou zijn “uit diverse contracten”. Hij onderhandelt onder meer met ING Bank om het kaskrediet op te trekken van 3 naar 5 miljoen en met twee privé-investeerders over een lening van 600.000 euro.

Het Zwitserse Mountain View Capital, met Van Loon als vertegenwoordiger, weigert zijn 2 miljoen euro openstaand kapitaal vol te storten. Dewaegenaere rekent daar ook niet op. Naar zijn zeggen heeft hij op 4 augustus een voorakkoord afgesloten met “zeer respectabele investeerders” over een nieuwe kapitaalronde. Hij heeft Dirk Maes, een voormalig business controller van Janssen-Cilag en finance manager van Johnson & Johnson, aangetrokken als financieel directeur.

De zakelijke logica eist echter dat het uitgegeven geld ook wordt terugverdiend. Waegener wil zijn elegante machines aan orthopedische centra verhuren voor 500 euro per maand. Vervolgens kan het de toestellen verkopen aan leasingmaatschappijen. Op die manier komt er snel cash binnen. Volgens Dewaegenaere zijn er distributiecontracten met Biomet Nederland en met de Oostenrijkse firma Med-Hold.

Een tweede bron van inkomsten moeten de ‘pads’ worden. Dat zijn de omslagen die in contact komen met de verwonding. De pads bevatten een chip en worden bij Waegener volgens indicatie geprogrammeerd. Ze communiceren met de software in de behandelingsmachine zodat de behandeling gedetermineerd verloopt. “Een gemiddelde behandeling komt op 40 euro per dag”, zegt Dewaegenaere. Volgens Waegener is hun dossier voor terugbetaling van de behandeling ingediend bij het Riziv.

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content