Waardeverminderingen voor risicovolle kredieten verdrievoudigd bij ING België

© Belga Image

In de eerste jaarhelft zijn de voorzieningen voor risicovolle kredieten aan bedrijven bij ING België meer dan verdrievoudigd tot 338 miljoen euro. De bank vangt de hoge kredietkosten op met ‘sterke onderliggende commerciële inkomsten en een aanhoudende kostendiscipline’, zegt CFO Hans De Munck.

De risicokosten wogen samen met een eenmalige afschrijving van 43 miljoen euro op het resultaat voor belastingen, dat uitkwam op 26 miljoen euro. In de eerste helft van 2019 ging het nog om 435 miljoen euro. Ook de totale inkomsten van ING België daalden, met 68 miljoen euro (4 procent).

De bank haalde door de lage rentes minder inkomsten uit spaargeld en zichtrekeningen, maar dat werd gecompenseerd door hogere rente-inkomsten uit hypotheken en hogere commissies uit beleggingsproducten. ING België kende in de eerste jaarhelft 7 miljard euro aan nieuwe leningen toe. De kredietportefeuille steeg daardoor met 1,5 miljard tot 107,2 miljard euro, waarvan ongeveer 50 miljard euro kredieten aan bedrijven.

De totale klantendeposito’s bedroegen eind juni 111,3 miljard euro, wat neerkomt op een groei van 6,2 miljard tegenover dezelfde periode vorig jaar. ‘Deze uitzonderlijke groei komt omdat klanten zich door de coronacrisis anders zijn gaan gedragen: ze sparen meer en geven minder uit’, luidt het.

Partner Content