VS creëren minder banen dan verwacht

© reuters

De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in juli aanzienlijk minder sterk toegenomen dan een maand eerder. De banengroei kwam eveneens lager uit dan analisten hadden voorspeld.

Uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid blijkt dat er in de grootste economie van de wereld in juli 157.000 banen bijkwamen. In juni was de Amerikaanse werkgelegenheid met een herziene 248.000 banen toegenomen.

Analisten gepolst door het persagentschap Reuters hielden rekening met 190.000 nieuwe banen in juli.

Volgens Reuters is het tegenvallende banenrapport allicht niet het gevolg van het toenemende handelsconflict, maar werd er minder aangeworven door een tekort aan (geschikte) werknemers. Er blijven ongeveer 6,6 miljoen vacatures open in de VS. Uit een rapport over kleine en middelgrote bedrijven dat op donderdag werd gepubliceerd, blijkt namelijk dat een groot aantal bedrijven meldt dat ze geen geschikte werknemers hebben kunnen vinden om de vacatures in te vullen.

Beleggers vinden de werkgelegenheidscijfers in de VS altijd erg interessant omdat ze van invloed kunnen zijn op het rentebeleid van de Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken.

Het gemiddelde uurloon steeg met 0,3 procent op maandbasis, na een plus van 0,1 procent een maand eerder. Vooral dat is een interessant gegeven, omdat de stijgende lonen de inflatie kunnen aanjagen.

De Fed kan bij een oplopende inflatie geneigd zijn de rente sneller te verhogen. De beleidsmakers in Washington hielden de rente in de Verenigde Staten deze week nog gelijk, maar waarschijnlijk gaat de Fed de rente later dit jaar nog twee keer opschroeven.

Partner Content