VS-banenrapport meevaller voor Obama
De Amerikaanse arbeidsmarkt staat na een recente terugval opnieuw op peil. Goed nieuws voor de huidge president, maar ondanks de meevaller stijgt de werkloosheidsgraad in de grootste economie ter wereld.
Het Amerikaanse ministerie van Arbeid noteert voor de maand juli een toename met 163.000 nieuwe banen tegenover een gemiddelde analistenverwachting van 100.000. De cijfers voor juni werden neerwaarts bijgesteld tot 64.000 nieuwe jobs. De toename in juli, de sterkste sinds februari 2012, komt in de eerste plaats op rekening van de autosector.
Het banenrapport zal de huidige president Obama verheugen in zijn strijd om een tweede ambtstermijn. Amerikaanse presidenten worden doorgaans afgerekend op teleurstellende werkgelegenheidscijfers.
Maar het is vrijdag niet al goud wat blinkt, want met de betere banengroei kwam in juli de werkloosheidsgraad verrassend hoger te liggen. Die steeg van 8,2 procent in juni tot 8,3 procent vorige maand. Tegenstrijdig, maar niet geheel onbegrijpelijk. Voor het meten van de werkgelegenheid baseert het ministerie zich op bedrijfsgegevens, terwijl de werkloosheidsgraad gebaseerd is op een peiling bij de Amerikaanse burger.
Een hoopvol banenrapport betekent niet dat de VS een zorgeloze toekomst wacht. Eerder bleek namelijk dat het bruto binnenlands product (bbp) in het tweede kwartaal met 1,5 procent is toegenomen tegenover 2 procent in het eerste kwartaal. Dat wijst op een groeivertraging. Bovendien kabbelen de consumentenuitgaven voort tegen het traagste tempo sinds een jaar. Consumentenuitgaven vallen niet te veronachtzamen, aangezien ze overeenstemmen met 70 procent van het bbp van de VS.
Op de arbeidsmarkt wenken overigens nog grotere gevaren. Zo is Cisco Systems, de grootste producent van computer-netwerkapparatuur, van plan ongeveer 1.300 banen te schrappen. Ook financiële instellingen hebben afslankingen aangekondigd. Morgan Stanley wil zijn personeelsbestand met 700 werknemers afbouwen, terwijl Credit Suisse Group AG 138 banen op de tocht zet in zijn vestiging in New York. Daar komt nog Deutsche Bank bij, die tegen het einde van het jaar 1.900 banen wil schrappen, waarvan de meeste buiten Duitsland. (Bloomberg/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier