Voormalige farmadivisie van Devgen herrijst onder de naam Amakem

© belga

Biodev, de ter ziele gegane farmadivisie van het Gentse biotechnologiebedrijf Devgen, is herrezen onder de naam Amakem.

Het nieuwe bedrijf, dat verder borduurt op onderzoek dat werd gedaan bij Devgen, heeft 1,5 miljoen euro zaaikapitaal opgehaald. Devgen ontvangt in ruil voor zijn inbreng een belang van 21 procent in Amakem.

Devgen richtte zich oorspronkelijk op farma, maar verlegde de focus al snel naar de bescherming van landbouwgewassen. In 2007 besliste Devgen-topman Thierry Bogaert om zich volledig op de agrobusiness te focussen. Nadat de pogingen om Biodev te verzelfstandigen mislukten, werd de farmadochter begin november 2008 opgedoekt. Alle werknemers, een twintigtal, werden ontslagen.

Maar de onderzoekers Dirk Leysen, Olivier Defert en Nadya Kaval waren vastbesloten om verder te werken op zogenaamde kinase inhibitoren, moleculen die gebruikt kunnen worden voor de behandeling van bepaalde ziektebeelden. Amakem, dat zich nestelt in de bio-incubator op de universitaire campus van Diepenbeek, zal zich focussen op de ontwikkeling van behandelingen voor chronische ziekten als glaucoom, allergische astma en de longaandoening COPD.

De financieringsronde werd geleid door LRM. Andere investeerders zijn Life Sciences Research Partners (LSRP) (de stichting van ThromboGenics-oprichter Désiré Collen, nvdr), en het Vlaamse Innovatiefonds Vinnof, een dochter van de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen. Devgen van zijn kant brengt activa en patenten van de voormalige farmadivisie in, wat de evolutie naar klinische testen een stuk zal versnellen. “Zonder de steun van Devgen zou dit allemaal niet mogelijk zijn”, stelt Nico Vandervelpen, de verantwoordelijke voor life sciences bij LRM. De vier partijen zijn gelijkwaardige partners binnen Amakem. Ook de drie onderzoekers-oprichters worden dankzij warrants aandeelhouder.

Dirk Leysen is naast Chief Scientific Officer ook CEO ad interim. Zijn opvolger moet ten laatste binnen zes maanden benoemd worden. Intussen wordt gepraat met verscheidene kandidaten. Chris Buyse, de CFO van ThromboGenics en verantwoordelijke voor LSRP, wordt voorzitter van Amakem.

Be.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content