Voormalig dochterbedrijf van Dexia richtte ruim 1.600 offshores op

© BELGA

Het Luxemburgse advieskantoor Experta, dat van 2002 tot 2011 via Banque Internationale à Luxembourg (BIL) deel uitmaakte van de Dexia-groep, heeft meer dan 1.600 offshores helpen oprichten via Mossack Fonseca.

Dat blijkt uit de Panama Papers, waarover Knack bericht.

De klanten kregen de vennootschappen om bankrekeningen in Luxemburg, Zwitserland en Jersey verborgen te houden. Het systeem begon al in de jaren 90 en ging door tot aan de ontmanteling van de groep eind 2011. Dat betekent dat Dexia zelfs nadat de groep in september 2008 gered moest worden met 3 miljard euro Belgisch belastinggeld nog jaren klanten hielp om via Panama belastingen te ontlopen.

Het systeem was zo omvangrijk dat van alle bankfilialen in de wereld Experta veruit de meeste offshorebedrijven bestelde bij het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca, waar de Panama Papers zijn gelekt.

Contacten

Alleen al het Luxemburgse Experta-filiaal kocht 1.659 vennootschappen in Panama, op de Britse Maagdeneilanden en in andere exotische locaties. Het lijdt geen twijfel dat het Brusselse hoofdkantoor van Dexia Groep op de hoogte was van het offshoresysteem dat zijn private bank in Luxemburg op poten had gezet. Dat bewijzen onder andere nota’s over de contacten tussen Dexia-mensen in Luxemburg en medewerkers van het kantoor Mossack Fonseca.

“Elke beslissing moet worden goedgekeurd door het hoofdkantoor in Brussel”, klinkt het. Bovendien zetelden doorheen de jaren tal van Belgen in de raad van bestuur van BIL, zoals ex-premier Jean-Luc Dehaene en Dexia-toplui Axel Miller, Stefaan Decraene en François Narmon.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content