Voorakkoord bij Lanxess Rubber

© belga

De vakbonden en directie van Lanxess Rubber nv hebben tijdens een verzoeningsvergadering een voorakkoord bereikt. Dat meldt de woordvoerder van Lanxess, Philippe Van Wassenhove.

Het ontwerp voor een sociaal plan zal donderdag aan het personeel voorgelegd worden. Meer details werden er niet gegeven.

De sociale partners van de rubberproducent zaten sinds dinsdagochtend 10.30 uur samen bij de sociaal bemiddelaar in Brussel voor een nieuw verzoeningsgesprek, nadat een poging vorige maandag mislukte. Het voorakkoord kwam uiteindelijk pas dinsdagavond uit de bus.

Al bijna zeven weken lang wordt er door de arbeiders bij Lanxess gestaakt, nadat de tweejaarlijkse cao-besprekingen waren vastgelopen.

Vorige week was er bij de directie zelfs sprake van een sluiting van de site in Zwijndrecht, als er niet op korte termijn een goed akkoord bereikt zou worden.

De vakbonden ACV en ABVV tonen zich alvast ‘zeer tevreden’ dat de directie dinsdag ‘heeft ingezien dat overleg cruciaal is in het Belgisch sociaal model’. Ze zijn wel minder tevreden dat de arbeiders voor het bereikte akkoord ‘zeven weken moesten staken’.

Volgens Eric Horemans, secretaris voor ACLVB, omvat het voorakkoord de cao, alsook een erkenning van de sociale overlegorganen voor de bespreking van interne procedures. Nog volgens de ACLVB-secretaris zal de toegang tot de site worden vrijgemaakt als het voorakkoord door de stemming wordt aanvaard.(Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content