Volvo Cars zet 1.000 banen op de tocht

© reuters

Bij autobouwer Volvo, die in handen is van het Chinese Geely, worden dit jaar 1.000 banen geschrapt. Voor de vestiging in Gent zouden er geen gevolgen zijn.

Bij autobouwer Volvo, die in handen is van het Chinese Geely, worden dit jaar 1.000 banen geschrapt. Dat komt neer op 5 procent van het totale personeelsbestand.

Volgens woordvoerder Marc De Mey van Volvo Cars Gent gaat het uitsluitend om jobs in Zweden. Er zouden geen gevolgen zijn voor de Gentse vestiging.

De ontslagronde treft vooral de consultants in Zweden. Volvo telt wereldwijd 22.400 personeelsleden. Het grootste deel ervan (14.000) werkt in Zweden, een 4.000-tal in België. Vorig jaar werden al 900 banen geschrapt.

De Zweedse woordvoerder Per-Ake Fröberg verklaarde op zijn beurt dat Volvo ongeveer 750 consultantjobs zal schrappen. De resterende 250 bedreigde banen zouden in mindering worden gebracht via vrijwillig vertrek, zoals vervroegd pensioen.

Net als andere autobouwers heeft het concern te lijden onder een dalende vraag, vooral in Europa.

“We moeten ons aanpassen aan de realiteit van de markt. We hebben al aanpassingen gedaan in de fabrieken, nu doen we hetzelfde bij de kaderleden”, verklaarde de Zweedse CEO Hakan Samuelson .

In 2012 verkocht Volvo 422.000 wagens, 6 procent minder dan het jaar voordien. De terugval in Europa bedroeg 10 procent. (Belga/Reuters/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content