Volvo Cars Gent: 300 tijdelijke contracten niet verlengd

© belga

Door een productieverlaging bij Volvo Cars in Gent worden de contracten van 300 tijdelijke werknemers niet verlengd. Dat meldt Volvo Cars in een mededeling.

Door een productieverlaging bij Volvo Cars in Gent worden de contracten van 300 tijdelijke werknemers niet verlengd. Dat meldt Volvo Cars in een mededeling.

De tijdelijke contracten die niet worden verlengd, vervallen eind dit jaar. Dat ze niet worden verlengd is een gevolg van de herziening van de productielijn. Volvo gaat de snelheid van de productielijn namelijk bijstellen van 59 wagens per uur naar 54.

Flexibiliteit

“We hebben een aantal jaren een erg positieve tendens gehad, met 2011 als recordjaar. Nu zien we de vraag dalen en moeten we onze productie herbalanceren,” luidt het in een toelichting. De directie voegt eraan toe dat ‘flexibiliteit essentieel’ is in de auto-industrie.

Overcapaciteit voorkomen

De directie wijst er nog op dat vroeger ook al de productie aangepast werd aan de marktvraag om overcapaciteit te voorkomen. Dat gebeurde onder meer in het Zweedse Toslanda (Göteborg), waar de nachtshift in 2009 werd stopgezet en de kleinere fabriek in Uddevalla gesloten. In Göteborg en Gent zijn de twee hoofdfabrieken van Volvo Cars gevestigd.

Voorzichtig bij aanwervingen

Volvo Cars maakt naar eigen zeggen enkel gebruik van uitzendkrachten zolang de volumes op langere termijn niet gegarandeerd kunnen worden. “Ook de daling van de lijnsnelheid en het gebruiken van economische werkloosheid passen in de strategie om de volumes snel te kunnen aanpassen aan de marktvraag”, luidt het.

In 2011 brak Volvo Cars Gent zijn productierecord (266.500 wagens) en 2012 zou het op één na beste productiejaar worden. Daardoor kregen de afgelopen twee jaar 1.000 uitzendkrachten een vast contract.

De vestiging van Volvo in Gent telt 5.200 werknemers. De modellen S60, XC60, C30 en V40 worden daar gemaakt. In november wordt de productie van de nieuwe V40 Cross Country opgestart. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content