VOKA: ‘België is het Bokrijk der verworven rechten geworden’
Volgens VOKA is niet ongelijkheid of herverdeling het probleem van België. Wel armoede en groei. ‘Wij hebben meer markt nodig en niet minder’
“Het probleem van dit land, het probleem van onze maatschappij is niet de ongelijkheid of de herverdeling”, zo zei Michel Delbaere, voorzitter van ondernemersorganisatie Voka, maandag in zijn nieuwjaarstoespraak in de Brusselse Bozar. “Wij zijn bij de beste drie ter wereld als het op herverdeling aankomt. Maar wat wij nodig hebben, is meer markt en niet minder.” Voor hem is armoede de grootste uitdaging voor het nieuwe jaar, die door jobcreatie aangepakt kan worden.
Volgens Delbaere zijn er teveel schoolverlaters met te weinig of verkeerde kwalificaties en is de kost van arbeid zo hoog dat ongekwalificeerden buiten de markt vallen. “Anderzijds is er een hardnekkige werkloosheidsval die de beschikbaarheid op de arbeidsmarkt opdroogt, en die de ‘detachering’ van arbeid fenomenaal bevordert.”
Daarbij verwijst hij naar de luchthaven van Charleroi, waar het veel goedkoper is “om Ierse bedrijven in te zetten dan lokale werklozen te activeren”.
‘Oplossing voor armoede ligt bij jobs’
Volgens Delbaere is niet de ongelijkheid of de herverdeling het probleem. “Wij hebben zuurstof voor groei nodig. Maar meer markt betekent de afbouw van elke vorm van monopolie, ook in dit land”, aldus Delbaere. “De oplossing voor armoede ligt bij jobs”, benadrukte hij.
Door jobcreatie kunnen uitkeringsgerechtigden geactiveerd worden en de sociale zekerheid gered worden, legde hij uit. Daarvoor moet weliswaar de kost van arbeid naar beneden, de groei gestimuleerd worden en het industrieel weefsel gekoesterd worden. Voorts stelde hij dat het centrale sociaal overleg België “het duurste land van Europa en van de wereld” heeft gemaakt. “Wij zijn het Bokrijk van de verworven rechten geworden. Dit heeft jobs vernietigd en doet dit nog altijd.”
Sociaal overleg heruitvinden
Hij pleitte ervoor om dat sociaal overleg heruit te vinden. “Werknemers vragen werkzekerheid, perspectief voor kinderen en kleinkinderen, en respect. Zij willen betrokken zijn”, zei hij. “Dit gebeurt het best op ondernemingsniveau of op sectorieel niveau.” Voorts is hij er nog “heilig van overtuigd dat het kwalitatieve belangrijker is dan het kwantitatieve”. “Structurele hervormingen die leiden tot groei, gaan de welvaart van allen bevorderen. Bijkomende belastingen zullen alleen het tegenovergestelde bewerkstelligen.”
‘Wat als de overheid een bedrijf was?’
Na de toespraak van Delbaere namen drie overheidsmanagers achtereenvolgens het woord: Tom Auwers (FOD Sociale Zekerheid), Fons Leroy (VDAB) en Claire Tillekaerts (Flanders Investment & Trade). Zij getuigden, onder de slogan “Wat als de overheid een bedrijf was”, hoe zij hun overheidsdienst efficiënter trachten te laten werken.
De gedelegeerd bestuurder van Voka, Jo Libeer, sloot het evenement af. Tijdens het nieuwjaarsevenement, waarop talrijke politici en bedrijfsleiders aanwezig waren, benadrukte Voka enkele malen dat “groei onze enige sociale zekerheid” is. Ook kwam de werkgeversorganisatie terug op de ‘waar-voor-je-geld-ranking’, die zondag gepubliceerd werd. Daaruit bleek dat Belgen te veel belastingen betalen in verhouding tot de levenskwaliteit die ze in ruil krijgen. (belga/SD)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier