Vlaams bankenplan levert 2,5 miljard euro bankenkrediet op voor kmo’s

© belga

Na negen maanden hebben de vier grootbanken in het kader van het Vlaams bankenplan al ruim 2,5 miljard euro krediet verstrekt aan de Vlaamse kmo’s. Dat meldt sectororganisatie Febelfin.

In het kader van het bankenplan van Vlaams minister-president Kris Peeters hadden Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC zich geëngageerd om 1,1 miljard euro aan nieuwe langetermijnkredieten te verstrekken aan Vlaamse kmo’s over de periode van halfweg 2013 tot halfweg 2014.

Na amper zes maanden werd dat engagement al vertaald in 1,9 miljard euro bankenkrediet. In het eerste kwartaal van dit jaar kwam daar nog eens 636 miljoen euro bij aan leningen over de lange termijn, zodat het dubbele van het afgesproken bedrag gehaald werd. Het gaat in totaal om 3.050 kredieten bij de vier grootbanken.

Van juli 2013 tot eind maart 2014 gaat het om 12.221 kredieten, goed voor exact 2,5136 miljard euro, of een gemiddeld krediet van 205.678 euro.

Michel Vermaerke, gedelegeerd bestuurder van Febelfin, reageert verheugd op het bereikte resultaat: “Hoewel het engagement al ruimschoots was ingevuld, zetten de banken hun inspanningen verder. De banken blijven dus bereid om langetermijnkredieten aan te bieden, ondanks de bezorgdheden inzake de nieuwe opgelegde regelgeving. Dit is het bewijs dat een goed gedocumenteerd kredietdossier nog steeds alle kansen krijgt.”

Het Vlaams bankenplan werd op het getouw gezet in de nasleep van de financiële crisis. Het plan bestaat uit vier pijlers: structureel overleg tussen de Vlaamse overheid, ondernemersorganisaties en de financiële wereld, acties die inspelen op de structurele problemen rond de kredietverlening aan kmo’s, acties voor financiering gericht op de vergroening van de economie, en acties om de mogelijk negatieve effecten van de Bazelakkoorden te verzachten. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content