De medtech-start-up Nuclivision, die medische beeldvorming sneller en veiliger maakt, heeft 5 miljoen euro opgehaald. Dat geld zal worden gebruikt om het team uit te breiden en nieuwe software te ontwikkelen.
PET-scans zijn een beeldvormingstechniek die artsen helpen om ontstekingen en tumoren in het lichaam op te sporen. Daarvoor wordt een radioactieve stof in het lichaam gespoten, waarvan de straling enig risico meebrengt. De Gentse start-up Nuclivision heeft Nuclarity ontwikkeld, een softwareplatform op basis van artificiële intelligentie (AI), dat zulke scans met minder straling en in kortere tijd uitvoert, zonder in te boeten op de beeldkwaliteit. Daardoor worden PET-scans dus veiliger en betaalbaarder.
Nuclivision zit in de laatste rechte lijn om de CE-certificatie te behalen. Het techbedrijf hoopt die goedkeuring tegen de zomer in orde te hebben. Vanaf dan kan het softwareplatform in ziekenhuizen en beeldvormingscentra, verspreid over heel Europa, worden gebruikt.
Kapitaal
De afronding van het regulatoire traject is ook het startschot voor de volgende groeifase van Nuclivision. Daarvoor heeft de start-up een kapitaalronde van 5 miljoen euro afgerond. Die werd geleid door het impactfonds LUMO Labs, en de durfinvesteerders Heran Partners en imec.istart future fund. Dat geld zal worden gebruikt voor de commerciële Europese uitrol van het softwareplatform Nuclarity. “Vanwege de kleine Belgische markt zal Nuclivision meteen een internationaal verhaal moeten worden“, zei CEO Maarten Larmuseau eerder al in Trends.
Daarnaast wil de start-up nieuwe software ontwikkelen. “De medische beeldvorming staat op een keerpunt”, zegt Larmuseau. “Het wordt noodzakelijk om AI en slimme software in te zetten om de toegenomen vraag naar scans voor aandoeningen als kanker en alzheimer aan te kunnen, door de snelle groei ervan in radiofarma en theranostics” (het gebruik van radioactieve stoffen om ziektebeelden te diagnosticeren en nadien ook te behandelen, nvdr).
Nuclivision werd eind 2022 opgericht door Maarten Larmuseau, Tomas Brants en Simon DeKeyser. Zij werden daarbij ondersteund door professoren in de nucleaire geneeskunde en medische beeldvorming. In een pre-zaaikapitaalronde haalde de start-up al eens 400.000 euro op bij het durffonds Lumiares en imec.istart.