Vier tips om een pc efficiënter te doen werken

SNELLER SURFEN Naarmate er minder geheugen voorhanden is, wordt uw systeem langzamer. © Getty Images/iStockphoto
Dimitri Dewever medewerker Trends

Na een of twee jaar intensief gebruik wordt een laptop trager en minder performant. Als u deze tips volgt, bent u na uw vakantie helemaal klaar om snel te werken.

1. Geef een geheugenboost

Als uw computer vertraagt telkens als u grote bestanden probeert te verwerken, of als hij even bevriest als u diverse opdrachten tegelijk uitvoert, is dat een indicatie dat er iets mis is met het geheugen.

Naarmate er minder geheugen voorhanden is, wordt uw systeem langzamer. Hoe meer programma’s u inschakelt, hoe meer RAM-geheugen er nodig is. U kunt het RAM-geheugen doorgaans vrij eenvoudig uitbreiden via de onderkant van het toestel. Het is beter het werkgeheugen van nieuwe of extra geheugenchips te verdelen. Tweemaal 4GB RAM is meestal sneller dan eenmaal 8GB.

2. Maak uw schijf schoon

Elk seizoen is geschikt voor een schoonmaakbeurt van uw harde schijf. Verwijder om de drie maanden alle software en alle documenten die u niet langer nodig hebt. Ongebruikte software neemt niet alleen ruimte in op uw harde schijf, sommige programma’s blijven ook op de achtergrond draaien. Dat gebeurt zelfs als u ze niet gebruikt, waardoor uw systeem trager werkt.

Programma’s zoals TreeSize en SpaceSniffer zijn handige hulpmiddelen voor zo’n onderhoud. Ze geven u snel een overzicht van de bestanden die de meeste opslagruimte inpalmen. Software zoals PC Decrapifier automatiseert het opruimproces, waardoor u enkel de wisbeurten nog moet valideren of annuleren.

3. Sneller opstarten

Laptops die hun besturingssysteem opstarten via een SSD-harde schijf, zijn sneller dan modellen met een klassieke mechanische harde schijf. Zelfs met een SSD kan het opstarten na verloop van tijd vertragen, doordat bij elke opstartbeurt programma’s automatisch worden geactiveerd. Zoek in de zoekfunctie van Windows (vergrootglas links onderaan) naar ‘Opstarttaken’. Daar staat een lijst met software die automatisch wordt geactiveerd als u uw laptop aanzet. Schakel de programma’s uit die u niet dagelijks nodig hebt. U kunt die het beste manueel opstarten. De werkwijze verschilt naargelang uw Windows-versie en de rechten die u hebt op uw computer.

4. Internetplankgas geven

Cookies die zich in uw browser nestelen, uw surfgeschiedenis, tijdelijke bestanden, sessies die opnieuw zijn opgestart en downloads remmen de snelheid waarmee u kunt surfen af. Verwijder eenmaal per maand al die overtollige data en u surft steevast als de bliksem. Een programma zoals Bleachbit automatiseert dat proces.

Vergelijk het met een krachtige stofzuiger die ook de kruimels in vergeten hoekjes vlekkeloos verwijdert. Ervaren computergebruikers kunnen hun laptop daarnaast voorzien van een vast IP-adres. Dat kan via Configuratiescherm / Netwerk en Internet / Netwerkcentrum / Adapterinstellingen, vervolgens Wijzigen / Eigenschappen van uw wifi-adapter / Internet Protocol versie 4 TCP / IPv4 / Eigenschappen. U krijgt dan sneller toegang tot het onlinenetwerk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content