Verzet tegen roamingvoorstel groeit

© reuters
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Liefst 118 europarlementsleden hebben al meteen een brief aan de Raad van de Europese Unie ondertekend om te protesteren tegen de roamingvoorstellen van het Letse voorzitterschap.

Zij herinneren eraan dat het parlement de afschaffing van de meerkost voor roaming had gevraagd tegen 15 december 2015. Het voorstel van de EU-Raad verschuift die datum naar ten vroegste midden 2018 en waarschijnlijk nog een eind later.

In de plaats krijgen roamers een rugzakje met 5 minuten bellen, 5 sms en 5 megabyte per dag gedurende minstens 7 dagen. Vijf megabyte per dag is pakweg vijf lage resolutiefoto’s of 1 hoge resolutiefoto. Daarna betalen roamers wat de buitenlandse operator aanrekent aan hun eigen operator.

De ondertekenaars vragen nu dat de EU-Raad zijn voorstel herziet. De liberale fractie was de eerste om te protesteren, maar onder de ondertekenaars zijn ook 13 leden van de Europese Volkspartij.

Het is EVP-lid Pilar del Castillo Vera die het parlement zal vertegenwoordigen in zijn onderhandelingen met de EU-Raad. Haar woordvoerder hield het bij de zuinige mededeling dat het voorstel van de EU-Raad “een stap vooruit is om de procedure voor de eengemaakte telecommarkt voort te zetten”.

De onderhandelingen zouden tegen 15 maart moeten beginnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content