Vertrouwen Belgische ondernemer diep in het rood

© belga

Het ondernemersvertrouwen in ons land is op het laagste peil in drie en een half jaar beland. Dat blijkt uit de maandelijkse conjunctuurenquête van de Nationale Bank van België (NBB)

Het ondernemersvertrouwen in ons land is op het laagste peil in drie en een half jaar beland. Dat blijkt uit de maandelijkse conjunctuurenquête van de Nationale Bank van België (NBB).

De terugval in maart komt er na een lichte stijging in februari. De indicator die het ondernemersvertrouwen meet, daalde van -11 in februari naar -15 in maart. Dat is het laagste peil sinds september 2009.

Enkel in de bouwsector nam het vertrouwen van de ondernemer toe. In de andere bedrijfstakken versomberde het ondernemingsklimaat.

In de diensten aan bedrijven nam, na twee maanden van toegenomen optimisme, het vertrouwen het sterkst af. De vooruitzichten die te maken hebben met de algemene marktvraag zijn in die sector beduidend teruggevallen en het huidige activiteitspeil werd er als lager dan normaal beschouwd.

In de handel werd een tweede verzwakking op rij genoteerd, voornamelijk als gevolg van een neerwaartse herziening van de geplande leveranciersorders en een verder afglijden van de vraagvooruitzichten.

In de verwerkende nijverheid was de achteruitgang van het conjunctuurklimaat te wijten aan een ongunstigere beoordeling van de voorraden en aan verslechterde vraagvooruitzichten.

De indicator die het onderliggend conjunctuurpatroon weergeeft is in maart, voor de tweede opeenvolgende maand, licht opwaarts gericht. Dat is te danken aan positieve ontwikkelingen de voorgaande maanden.

Niet enkel in België, ook in Duitsland – de locomotief van de eurozone – daalt het ondernemersvertrouwen. De Ifo-indicator, die het Duits ondernemersvertrouwen peilt, daalde in maart tegen de verwachtingen in van 107,4 naar 106,7 punten. Economen hielden rekening met een lichte toename tot 107,8 punten. In februari klokte het vertrouwen van de Duitse CEO nog af op het hoogste peil sinds april 2012. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content