Vers geld en nieuwe CEO voor Pronota

© Thomas De Boever

Het Gentse biotechbedrijf Pronota zet alle zeilen bij. Naast 3,7 miljoen vers kapitaal is er vanaf vandaag een nieuwe CEO en een nieuwe voorzitter. Pronota staat voor een loodzware keuze.

Pronota werd opgericht in 2004 als spin-off van de UGent en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB). Het bedrijf ontwikkelt en commercialiseert eiwitbiomerkers.

De technologie spoort in het bloed eiwitten op die aan de grondslag liggen van ziektes. Dat laat toe sneller een diagnose te stellen en het onderscheid te bepalen tussen patiënten die wel of niet zullen reageren op medicijnen In 2014 hoopt Pronota zijn eerste biomerkers op de markt te hebben, zegt Katleen Verleysen, die vandaag, 19 januari, CEO wordt.

Pronota verbrandt ruim 3 miljoen euro per jaar. Daarom heeft het nu – na twee eerdere kapitaalrondes van samen totaal 22,5 miljoen euro – 3,7 miljoen euro verzameld bij het gros van de bestaande aandeelhouders. Naast Gimv en het door haar geleide Biotech Fonds Vlaanderen, zijn dat het Nederlandse Life Sciences Partners (LSP), KBC Private Equity, Johnson & Johnson Development Corporation, VIB, MP Healthcare Ventures (een dochter van het Japanse Mitsubishi Chemical Holdings) MedSciences Capital (de durfkapitaalpoot van Kempen & Co) en mede-stichter Joël Vandekerckhove.

Met de 3,7 miljoen vers kapitaal kan Pronota verder tot in het eerste kwartaal van 2013. Maar als het zijn eerste merkers ook zelf op de markt wil lanceren, zal extra financiering nodig zijn. Pronota staat wel meteen voor een cruciale keuze. Ofwel haalt het extra geld op, ofwel gaat het samen met een grote, kapitaalkrachtige partner. “De grote spelers in de diagnostische wereld hebben heel duidelijk interesse getoond”, zegt Verleysen. Zij geeft de voorkeur aan een onafhankelijke koers, maar acht de kans reëel dat Pronota in andere handen komt.

De 38-jarige Verleysen neemt de fakkel over van de Brit Nick McCooke, die dichter bij huis aan de slag wil. Na haar studies analytische chemie aan de Gentse universiteit behaalde zij een postdoctoraat aan Duke university in het Amerikaanse Durham. De Aalterse werd nadien een van de stichtende wetenschappers van het biotechbedrijf Serenex. Nadat Serenex verkocht was aan Pfizer, keerde Verleysen terug naar België. Ze ging er aan de slag bij Peakadilly, dat in 2006 zijn naam wijzigde in Pronota. Sinds vorig jaar was ze operationeel directeur en eerder verantwoordelijk voor technologische ontwikkeling.

Ook medeoprichter en wetenschappelijk directeur Koen Kas het bedrijf verlaten, net als voorzitter John Berriman. Die laatste wordt minstens tijdelijk vervangen door Rudy Dekeyser, de algemeen directeur van het VIB.

Bert Lauwers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content