‘Vermoeden en vrees bevestigd’: Belgische horeca lijdt hard onder terreur
Wat gevreesd werd, wordt nu ook door officiële cijfers bevestigd. Door de terreuraanslagen van 22 maart hebben de horeca en de kleinhandel dit voorjaar een fors omzetverlies geleden. En het einde is nog niet in zicht.
Uit een onderzoek van de FOD Economie, waarover Het Laatste Nieuws, De Morgen en La Dernière Heure dinsdag berichten, blijkt dat de horeca en de kleinhandel in ons land dit voorjaar een omzetverlies van 180 miljoen euro hebben geleden.
De studie bevestigt nogmaals dat vooral hoofdstad Brussel, waar de aanslagen hebben plaatsgevonden, het hard te verduren heeft. Tijdens het eerste kwartaal van 2016 kenden de genoemde sectoren in het hoofdstedelijk gewest een omzetdaling van 122,5 miljoen euro. Vooral de hotelsector kreeg klappen. Zo ontvingen de Brusselse hotels in maart een kwart minder gasten dan een jaar eerder.
Ook het restaurant- en cafébezoek (omzet -11,3 procent en -18,5 procent) werd tijdens de eerste vijf maanden van dit jaar duidelijk teruggeschroefd. Daarnaast kende ook de taxisector enkele moeilijke maanden, net als de kledingzaken, schoenenwinkels, slagers en bioscopen.
In dezelfde periode hebben horeca, handel en toerisme in Vlaanderen een omzetdaling van 33 miljoen euro opgetekend. In Wallonië bedroeg het omzetverlies 20 miljoen euro.
De FOD Economie wijst er wel op dat het niet helemaal vaststaat dat de omzetdaling enkel en alleen te wijten is aan de terreuraanslagen. Ook de weersomstandigheden kunnen een rol spelen, net als de conjunctuur en het consumentenvertrouwen, luidt het. Toch wijst het opmerkelijke verschil in omzetverlies tussen Brussel en de andere gewesten op een duidelijk veband met de terreuraanslagen van 22 maart.
Niet van korte duur
Het ziet er bovendien niet naar uit dat de economische schade van korte duur zal zijn. “Zeker in sectoren die afhankelijk zijn van buitenlandse toeristen, zullen de aanslagen het langst voelbaar blijven”, meldt de FOD Economie. En de schade reikt verder dan de lokale horeca, toerisme- en ontspanningssector. Ook de toeleveranciers uit de agro- en voedingssector, en de diensten- en transportsector lijden onder de terugval als gevolg van de terreur.
‘Vermoeden en vrees’
“De eerste officiële cijfers bevestigen ieders vermoeden en vrees”, aldus vicepremier Kris Peeters (CD&V) in een reactie aan De Morgen. “Dit laat zich nog lang voelen. De globale economische impact zullen we pas over enkele maanden en misschien zelfs jaren kunnen meten. Dit treft ook de overheid. Die besteedt meer aan de veiligheid van burgers en sociale uitgaven en heeft minder btw-inkomsten”, verduidelijkt hij.
Eerder al had minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) de impact op de fiscale inkomsten op 760 miljoen euro geraamd. (DM/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier