Verkoop Royal Park Investment levert Belgische staat 1 miljard euro op

© Belga

Royal Park Investment, de ‘bad bank’ van Fortis, wordt verkocht aan Lone Star en Crédit Suisse. Het bedrijf was in handen van de verzekeringsgroep Ageas, BNP Paribas en de federale overheid.

Royal Park Investment, de ‘bad bank’ van Fortis, wordt verkocht aan het Amerikaanse investeringsfonds Lone Star en Crédit Suisse. Het bedrijf was in handen van de verzekeringsgroep Ageas, BNP Paribas en de federale overheid. Voor de Belgische schatkist levert de transactie 1 miljard euro op.

Royal Park Investments (RPI) werd na het Fortis-debacle in 2009 opgericht door de Belgische staat (44 procent), BNP Paribas (12 procent) en Ageas (44 procent) om de rommelkredieten in onder te brengen. Dankzij een professioneel management en een goed portefeuille- en thesauriebeheer kon de ‘bad bank’ sinds haar oprichting jaar na jaar winstcijfers voorleggen, zo meldde Trends onlangs. Zo maakte RPI vorig jaar 243 miljoen euro nettowinst.

Staatsschuld

Een en ander maakt dat Lone Star en Crédit Suisse bereid zijn om er in totaal 6,7 miljard euro voor neer te tellen. RPI verwacht dat de overdracht van de portefeuille kan afgerond worden tegen eind mei. De verkoopt levert de Belgische staat 1 miljard euro op, Ageas wint 1,04 miljard euro.

Volgens een mededeling van de minister van Financiën past de verkoop binnen de doelstelling van de regering om de staatsschuld onder de 100 procent van het bbp te krijgen. ‘De uitkering van 1 miljard komt integraal in mindering van de overheidsschuld, en is goed voor een schuldreductie met meer dan 0,2 procent van het bbp’, luidt het in de mededeling.

Voorts benadrukt Financiën ook dat de overheid zich voor 4,2 miljard euro garant had gesteld voor Royal Park Investment. Met deze verkoop lopen die overheidsgaranties meteen ten einde.

De regering heeft vrijdag al groen licht gegeven aan de verkoop. Daarnaast werd ook beslist om in te stemmen met de de afkoop van de call-optie aan Ageas. (Belga/PC/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content