“Verkoop managementexpertise om Chinese investeerders te lokken” (Philippe Snel)

België is geen topmachinebouwer als Duitsland, we hebben ook geen Louis Vuittons of Guccis. Zakenadvocaat Philippe Snel uit Sjanghai ziet één opportuniteit om Chinese investeringen te lokken: “Onze privébedrijven kunnen Chinezen praktische managementexpertise bijbrengen.”

In 2008 verdubbelden de Chinese overzeese investeringen tot 56 miljard euro per jaar. Zakenadvocaat Philippe Snel (De Wolf&Partners Shanghai) ziet de Chinese buitenlandse investeringen de komende jaren nog verveelvoudigen: over drie jaar zullen directe buitenlandse investeringen van China groter zijn dan buitenlandse investeringen in China. Momenteel springt China Griekenland bij, er wordt ook onderhandeld met Portugal en Spanje. Maar nadat ze wereldwijd vooral gericht hun grondstoffen- en energiebevoorrading hebben veilig gesteld, mikken Chinese bedrijven nu vooral op overname van technologie uit Europa en de VS.

Binnenlandse markt

Vorig jaar betwijfelde Snel nog dat Europa met zijn lage groei een prioriteit zou worden voor Chinese investeerders, ze zouden eerst de eigen binnenlandse ‘groeimarkt’ aanpakken. De evolutie in China gaat zo snel dat zelf een China-kenner als Philippe Snel zijn analyses geregeld moet bijstellen.

Snel koppelt innovatiedrang aan het bedwingen van sociale onrust: “China is nog geen innoverend land, maar de druk is groot om milieuvervuiling en gezondheidsproblemen aan te pakken.” Daar liggen mogelijkheden voor Belgische bedrijven. Maar de tijd dat men verouderde westerse technologie kon dumpen, is lang voorbij. China zoekt de nieuwste innovatieve technologie “en dat doe je best in partnership”.

In die context zoekt China ook Europese aandelenfondsen voor participaties in innovatieve bedrijven _ een sector die Chinese investeerders nog links laten liggen. Hij merkt op dat het bewustzijn groeit dat bescherming van eigendomsrechten (‘IPR’) voor een gunstig innovatieklimaat onafwendbaar is. Al is het voor overheden nog permanent afwegen tussen afdwingen van IPR en toelaten van kopies die jobs creëren.

Effectieve productiemethoden

Het aantal auto’s, airconditioning, huisapparatuur zal exponentieel toenemen. “China wil daarom overschakelen op schone en effectieve productiemethoden. Wie een Chinese fabriek bezocht, weet dat ze daarin heel wat te leren hebben.” Daar ziet Philippe Snel heel wat mogelijkheden voor Belgische bedrijven, ook kmo’s: “Haal Chinese managers naar hier, in uw onderneming. Bouw een vertrouwensrelatie op, leer ze de knepen van het vak.”

Is dat niet je ziel verkopen aan je concurrent van morgen? “Neen”, zegt Snel, “door die persoonlijke banden zul je als bedrijf meer doen voor de promotie van Chinese investeringen in ons land, dan wat officiële Belgische instanties of handelsmissies kunnen bereiken.”

‘Elk zijn China-strategie’

Snel verwacht dat China tegen 2019 of vroeger de VS als belangrijkste economie van de wereld zal voorbijsteken. “Dat heeft implicaties, waar wij ons nog niet van bewust zijn. Elk bedrijf moet daarom een China-strategie hebben, weten hoe het zich tegenover Chinese concurrentie zal opstellen. Ook als het niet rechtstreeks zakendoet met China.”

De Chinese munt is gradueel aan het opwaarderen, de yuan is nu al ‘vrij’ verhandelbaar en zal uiterlijk tegen 2020 converteerbaar zijn, want tegen dan moet Sjanghai klaar zijn om als wereldfinancieel centrum op gelijke voet te staan met New York en Londen. Snel verwacht die convertibiliteit zelfs al tegen begin 2013.

“Nogmaals we beseffen in Europa niet wat er op ons afkomt. De verhuis van Europese en zelfs Belgische hoofdkwartieren naar China staat vast,” waarschuwt Snel, ‘dat is onvermijdelijk als je belangrijkste afzetmarkt daar ligt.”

E.B.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content