Verhoog uw kansen op promotie
Voordat u het bureau van de CEO binnenstapt met de vraag wanneer u nu eindelijk die zuurverdiende promotie krijgt, moet u even met uzelf vergaderen. Met wie kunt u hier best over praten? En wanneer?
Stel uzelf de juiste vragen. Hebt u al voldoende getoond dat u uw huidige taken met succes kunt volbrengen? Hebt u een opleiding nodig voordat u de beoogde functie kunt vervullen? Is dit wel een gunstig moment om iets nieuws te beginnen? Kent u het team waar u in terecht zult komen? Zijn uw toekomstige verantwoordelijkheden te verenigen met uw privésituatie?
Praat met de juiste persoon. De personeelsafdeling is niet de meest geschikte gesprekspartner. Meestal is uw direct baas dat, tenzij hij u niet wil laten gaan. In dat geval gaat u best eens praten met de baas van de afdeling waar u naartoe gepromoveerd wilt worden. Breid u netwerk uit met mensen uit deze afdeling.
Kies het goede moment. Het jaarlijkse functioneringsgesprek is het ideale moment om uw baas te vertellen over uw plannen. Maak ook gebruik van een verhoogde activiteit, een reorganisatie of een nieuw contract om te laten zien wat u in uw mars hebt.
Staaf uw geschiktheid voor de beoogde functie. Bereid uw argumenten voor. Waarom trekt de functie u aan? Wat levert het u op? Hoe kunt u toegevoegde waarde aanbrengen? Stel een lijst op van uw verwezenlijkingen en enkele concrete voorbeelden van projecten die u tot een goed einde hebt gebracht.
Gebruik de juiste toon. Zeg niet dat u recht hebt op deze promotie omdat u al tien jaar in het bedrijf werkt of omdat een collega is gepromoveerd terwijl u eigenlijk beter werk levert.
Doe een suggestie. Misschien hebt u in de verschillende functies die u in dit bedrijf hebt bekleed bepaalde inefficiënties ontdekt die de creatie van een nieuwe functie rechtvaardigen. Stel voor hoe u die inefficiënties zou oplossen. Zeg niet welk loon u verwacht. Dat gesprek is voor een andere keer.
En als de promotie wordt geweigerd? Vraag uitdrukkelijk aan uw baas waarom u geen promotie krijgt. Lijkt de beslissing u gerechtvaardigd, dan weet u wat u te doen staat. Vind u de weigering onterecht, dan moet u misschien uitkijken naar een andere baan in een andere onderneming.
Bron: Careerbuilder.fr
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier