Verhit conflict met toeleveranciers: ‘Productiestop Golf kost Volkswagen tot 100 miljoen euro per week’

© reuters

Volkswagen (VW) heeft de productie van zijn belangrijkste model, de Golf, stilgelegd. Oorzaak: conflict met de toeleveranciers. Het verlies loopt in de miljoenen, al worden er intussen onderhandelingen opgestart.

Nadat zaterdag voorbereidende werkzaamheden werden opgeschort, viel maandag ook de montage van auto’s stil. Kenners schatten dat de werkonderbreking Volkswagen zo’n 100 miljoen euro per week kan kosten.

De productiestop is het gevolg van een betalingsconflict met Prevent Group, dat eigenaar is van twee bedrijven die materiaal voor stoelen en onderdelen van versnellingsbakken leveren. Die dochterbedrijven staakten vorige week hun leveringen aan VW.

Zo levert ES Automobilguss, een dochterbedrijf van Prevent, geen gietijzeren onderdelen meer voor de versnellingsbakken. Een ander dochterbedrijf is gestopt met de levering van stoelhoezen.

Naar verluidt wil Prevent een schadevergoeding van 58 miljoen euro voor een contract dat Volkswagen plotseling had opgezegd.

Een rechter oordeelde vrijdag dat de leveringen aan de autobouwer moesten worden hervat, maar de leveranciers trekken zich daar niets van aan en wachten het hoger beroep af.

Gesprekken waren voor het weekend afgesprongen, maar worden maandagmiddag hervat. Intussen wordt de arbeidsduur van werknemers in verscheidene fabrieken ingekort. In totaal kunnen 20.000 werknemers van Volkswagen door het conflict worden getroffen, luidt het.

Afgelopen weekend klonk vanuit de ondernemingsraad en de regionale politiek harde taal. Zo sprak de raad van ‘vuil spel” van de leveranciers, en waarschuwde de minister-president van deelstaat Nedersaksen, Stephan Weil, voor de enorme schade van het conflict. Als onderhandelingen niets opleveren, moeten drukmiddelen worden gebruikt, liet Weil optekenen. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content