Verbeter uw foutencultuur

Als leidinggevende hebt u grote invloed op de foutencultuur van uw onderneming of afdeling. U kunt acceptatie van fouten en daadkracht bij het oplossen zelf stimuleren.

Geef het goede voorbeeld. In veel organisaties is de wil er wel om de foutencultuur te verbeteren, maar blijft het bij mooie woorden. De leidinggevende zelf is vaak nog steeds niet bereid om fouten toe te geven, of blijft uit zijn slof schieten als een ander een fout maakt. Maar de afdeling verandert pas als het management verandert.

Belonen in plaats van bestraffen. Beloon wat goed gaat in plaats van te bestraffen wat fout gaat. Spreek ook uw waardering uit voor de manier waarop fouten worden opgelost.

Zoek eerst de oorzaak, dan pas de dader. Als er iets misgaat, is de eerste prioriteit om de schade te herstellen en te leren hoe het volgende keer beter kan. Uitzoeken wie wat precies verkeerd heeft gedaan, kan daarna ook nog. Meestal werkt een hele afdeling op dezelfde manier en gaat het net bij een pechvogel mis.

Organiseer leergeldbijeenkomsten. Kom wekelijks of maandelijks bij elkaar om te praten over wat er die periode niet goed ging. Belangrijk is dat u zelf als eerste met de billen bloot gaat. Praat openlijk over uw eigen fouten, dan zullen uw medewerkers ook vrijuit vertellen. Als leidinggevenden zelf geen fouten opbiechten, durft de rest ook niet.

Bron: MT.nl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content