VDK Spaarbank blaast expansie nieuw leven in

© Jelle Vermeersch

VDK Spaarbank opent dit jaar een eerste kantoor in Antwerpen. De Gentse bank, die vooral in Oost- en West-Vlaanderen actief is, wil op die manier de stap zetten naar de rest van Vlaanderen.

“We maken opnieuw werk van geografische expansie”, zegt de nieuwe directievoorzitter Leen Van den Neste.

VDK Spaarbank heeft zijn roots in de Gentse christelijke arbeidersbeweging en telt 128.000 klanten. Maar met een balanstotaal van amper 3 miljard euro moet de bank op zoek naar meer schaalgrootte. “We blijven voor een groeiverhaal gaan”, zegt Leen Van den Neste, die sinds begin april directievoorzitter van VDK is. “In 2008, bij het uitbreken van de financiële crisis, hebben we ons plan voor geografische expansie even in de koelkast gestoken. Stilaan nemen we dit verhaal terug op.”

Maar het moet een gezonde groei zijn, beklemtoont Van den Neste: “Verwacht van ons geen twintig nieuwe kantoren op een jaar tijd. We willen terugkeren naar het groeiritme van de periode 2002-2008: de opening van drie tot vier kantoren per jaar. Dat is een ritme dat we met een ploeg van 100 medewerkers op het hoofdkantoor aankunnen.”

Tot een tiental jaren geleden bestond er een herenakkoord met Bacob (de toenmalige ‘nationale’ bank van de christelijke arbeidersbeweging) dat het werkgebied van VDK beperkte tot het arrondissement Gent-Eeklo. Maar toen Bacob opging in Dexia, verviel dat akkoord en begon VDK kantoren te openen in andere delen van Oost- en West-Vlaanderen. Momenteel staat VDK met meer dan 75 van zijn 90 vestigingen vooral sterk in Oost-Vlaanderen. In West-Vlaanderen zijn er kantoren in de voornaamste commerciële centra, en in Vlaams-Brabant is er een agentschap in Halle.

Van den Neste: “In Oost-Vlaanderen willen we enkele blinde vlekken invullen, met name in het zuiden (Vlaamse Ardennen) en het oosten (Waas en Dender) van de provincie. Aan de kust openen we nog deze maand een tweede vestiging, in Westende. Maar de grote stap die we dit jaar willen zetten, is de opening van een kantoor in de stad Antwerpen. Op die manier willen we, aansluitend op het bestaande net, de stap zetten naar de rest van Vlaanderen.” (PC)

Lees meer over de plannen en de strategie van VDK Spaarbank in Trends van deze week.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content