VDAB noteert bijna kwart meer vacatures in juli

VDAB © BELGA

De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) heeft in juli 20.102 vacatures ontvangen, of 22,5 procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar.

De afgelopen 12 maanden ontving de VDAB 245.388 vacatures, wat overeenstemt met een toename met 10,1 procent in vergelijking met de twaalf maanden voordien. Vorige maand bedroeg dat verschil + 6,2 procent.

Dat het over twaalf maanden gecumuleerd aantal vacatures blijft stijgen, duidt volgens de VDAB op een verdere verbetering van de vacaturemarkt.

De VDAB noteerde de voorbije 12 maanden een opvallende toename in de sectoren ‘textiel, kleding en schoeisel’ (+26,1 procent tegenover de 12 maanden voordien) , ‘chemie, rubber en kunststof’ (+19,8 procent), ‘vervaardiging van transportmiddelen’ (+17,7 procent), ‘informatica, media en telecom’ (+16,0 procent) en ‘horeca en toerisme’ (+11,6 procent).

De grootste stijging (+ 42 procent) van de vacatures kwam via selectie- en wervingskantoren bij de VDAB terecht. Van die vacatures blijft het echter onduidelijk uit welke sectoren ze komen.

Herstel vacaturemarkt niet algemeen

De Vlaamse vacaturemarkt trekt evenwel niet in alle sectoren aan. Tijdens de laatste 12 maanden kwamen er opvallend minder vacatures vanuit enkele dienstverlenende sectoren, in vergelijking met de 12 maanden daarvoor.

“Ruim veertig procent van de daling van het aantal vacatures in de sector ‘diensten aan personen’ (-16,0 procent) wordt verklaard door het stilvallen van de markt van de dienstencheques”, meldt de VDAB in het persbericht.

Voorts daalt het aantal tijdens de laatste 12 maanden ontvangen vacatures ook in de bouwsector (-11,2 procent). De VDAB wijst in dat verband op de zware concurrentie van buitenlandse bouwbedrijven. Andere sectoren met een opvallende terugval van het werkaanbod zijn ‘financiële diensten’ (-12,2 procent), ‘vervaardiging van machines en toestellen’ (-13,2 procent) en de primaire sector (-17,2 procent).

Geen diplomavereisten

De afgelopen 12 maanden was er vanuit de werkgevers vooral vraag naar middengeschoolden (+31,9 procent). In 41 procent van de vacatures worden geen of nauwelijks diplomavereisten gesteld. Dikwijls zijn ervaring of competenties belangrijker, luidt het(BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content