VBO: ‘Investeringen trekken niet aan’

© belga

Hoewel het economisch herstel ‘matig’ doorzet, blijven de investeringen van de ondernemingen in ons land ondermaats. Dat zijn de belangrijkste vastellingen uit de halfjaarlijke enquête bij de 50.000 leden van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO).

“De laatste kwartalen groeide de Belgische economie met ongeveer 0,3 procent op kwartaalbasis en nam ook het vertrouwen van ondernemers en verbruikers algemeen toe”, verklaarde hoofdeconoom Geert Vancronenburg in een toelichting bij de enquête.

Dat groeitempo is volgens het VBO echter te laag. Ook blijft de toegevoegde waarde van de industrie – met 10 procent – nog steeds onder het niveau van voor het uitbreken van de economische crisis. VBO merkt daarbij op dat de Belgische handelsbalans al zes jaar in het rood noteert. Vancronenburg noemt het zorgwekkend dat de investeringen van ondernemingen 10 procent onder het niveau van het hoogtepunt net voor de crisis zitten.

“De investeringen van vandaag zijn de jobs van morgen”, merkte gedelegeerd bestuurder Pieter Timmermans op. Uit de enquête blijkt evenwel dat 56 procent verwacht dat de investeringen de komende zes maanden stabiel zullen blijven.

Op de arbeidsmarkt ligt de totale tewerkstelling volgens het VBO nu ongeveer 2 procent boven het hoogtepunt van voor de crisis. De ondernemersorganisatie stelt echter vast dat er vooral banen werden gecreëerd in de niet-marktsector, zoals gezondheidszorg, onderwijs en publieke administratie. In de marktsector werden, vooral in de industrie en de bouw, meer banen vernietigd dan er bij kwamen, luidt het.

Uit de enquête blijkt bovendien dat amper 10 procent van de bevraagde ondernemers de tewerkstelling de komende zes maanden ziet toenemen. Dat zou dan het geval zijn in de ICT- en uitzendsector, terwijl bijna de helft meent dat de tewerkstelling zal afnemen.

Timmermans maande de politieke partijen in zijn toelichting nog aan hun beloften van voor de verkiezingen na te komen. “Voor de verkiezingen deed iedere politieke partij de belofte om het economisch weefsel te verbeteren. ‘Walk your talk’, doe nu wat je beloofd hebt en dat op een coherente en snelle manier.” (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content