Vastgoed beheren: start-up Smovin richt zich op mensen die meerdere woningen verhuren

© Getty Images/iStockphoto
Christophe Charlot redacteur Trends - Tendances

Smovin maakt het eigenaars makkelijk na te gaan of hun huurders hebben betaald, te anticiperen op een indexering, of te berekenen hoe het zit met de verdeling van de kosten.

Smovin richt zich op mensen die meerdere woningen verhuren. De start-up biedt een geautomatiseerd en gecentraliseerd instrument aan om vastgoed makkelijker te beheren.

Het softwareplatform is bijvoorbeeld gekoppeld aan het rekeningnummer van de eigenaar en kan automatisch volgen wie de huur heeft betaald. Wanneer het algoritme van Smovin – zonder dat het toegang heeft tot de rekening – vaststelt dat een betaling te laat is, biedt het de eigenaar een tool om verwittigingen te sturen via mail, sms of per post. Smovin maakt er eigenaars ook attent op wanneer ze de huur kunnen indexeren. Het bericht dat ze daarvoor naar de huurders kunnen sturen, krijgen eigenaars kant-en-klaar aangereikt, maar de beslissing om het te versturen ligt uiteraard bij hen.

Het in Rixensart gevestigde Smovin richt zich niet tot particuliere eigenaars die het beheer overlaten aan een agentschap. Er zijn ook mensen die alles zelf willen beheren. Ook dat is niet de doelgroep. “Maar tussen die twee groepen heb je de eigenaars die werken en meer tijd voor zichzelf willen vrijmaken”, zegt Jim Hees, een van de drie oprichters. Het bedrijf zegt meer dan 5000 woningen te beheren. Gemiddeld gaat het om 16 tot 25 wooneenheden per eigenaar.

Het zakenmodel is een abonnementsformule voor de software. Het abonnement kost 5 euro per pand per maand. De onderneming haalde vorig jaar 200.000 euro op bij de businessangels Philippe Van Ophem en Renaud Gryspeerdt, die hun start-up myShopi verkocht hadden. De oprichters van Smovin leggen de laatste hand aan een nieuwe kapitaalronde om naar het buitenland te trekken en eind 2020 de kaap van 30.000 woningen te ronden. Daarvoor wil Smovin groeien van acht naar twintig werknemers. Met het verse kapitaal wil het nieuwe snufjes functies toevoegen aan zijn platform en partnerschappen afsluiten met grote spelers in de sector, zoals projectontwikkelaars.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content