Vandemoortele plant obligatielening

© .
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

De familiale voedingsgroep Vandemoortele tekent voor een nieuwe obligatielening. Die moet in eerste instantie de overname van de Italiaanse diepvriesbroodproducent LAG financieren.

Half januari werd bekend dat Vandemoortele het Italiaanse Lanterna-Agritech (LAG) zou kopen. De overname van de Italiaanse marktleider in diepvriesbrood werd half maart afgerond.

LAG maakt onder meer de bekende Italiaanse specialiteiten ciabatta en focaccia (een dik pizzabrood met kruiden, olijven en gedroogde tomaten). Voor Vandemoortele was Italië en bakkerijproducten nog een blinde vlek. Met LAG wordt een vrij aanzienlijke activiteit toegevoegd, met drie fabrieken (Genua, Ravenna en Padua), een omzet van 92 miljoen euro, en 300 werknemers. In het boekjaar 2014 betekenden de bestaande activiteiten bij Vandemoortele in Italië, vooral de verkoop van margarines en vetten, 31 miljoen euro omzet (bij een geconsolideerde omzet van 1,27 miljard euro).

Gezonde balans

Voor de financiering van de overname stapt de West-Vlaamse groep nu opnieuw naar de kapitaalmarkten voor een obligatielening. Het is de tweede keer: ook in 2012 haalde Vandemoortele al eens 75 miljoen euro op via een obligatielening.

Maar Vandemoortele kijkt ook al verder. De bestaande bankschulden (56 miljoen euro einde 2014) werden zopas geherfinancierd. Vandemoortele bemachtigde een kredietfaciliteit tot maximaal 200 miljoen euro tot in 2020. Bovendien beschikte de onderneming einde 2014 over 84 miljoen euro liquide middelen, en een solvabiliteit van 38 procent (zonder overige leningen). Met die zeer gezonde balansstructuur – de winstgevendheid ging er vorig jaar gevoelig op vooruit – kan Vandemoortele op de uitkijk naar nog meer overnames.

Maar ook de organische groei is essentieel bij de voedingsgroep. Dit jaar opent een nieuwe fabriek in Lyon. Ook in Polen wordt een fabriek gebouwd. Vorig jaar investeerde de onderneming 57 miljoen euro in de uitbreiding van de productie, dit jaar wordt 90 miljoen euro voorzien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content