Vande Lanotte wil impactstudie over ACTA
Minister Johan Vande Lanotte, bevoegd voor IT en Telecom, gaat een impactstudie bestellen bij de FOD Economie over het fameuze ACTA-verdrag.
Minister Johan Vande Lanotte, bevoegd voor IT en Telecom, gaat een impactstudie bestellen bij de FOD Economie over het fameuze ACTA-verdrag. Dat vertelde hij tijdens het vragenuurtje in de Kamer. “Zo’n studie is nodig om de impact van ACTA op onze nationale wetgeving te kunnen inschatten”, klonk het. Het ACTA-verdrag (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) is een internationaal verdrag dat -buiten de WTO om- de wetgeving rond auteursrechten wereldwijd wil harmoniseren, onder meer door het opleggen van een rist regels voor de bescherming van de rechten van producenten van muziek, films, farmaceutica, mode en tal van andere producten. Het Europees Parlement zal stemmen over ACTA tussen 11 en 14 juni.
Critici, waaronder activisten als de hackersgroep Anonymous, menen dat het verdrag de basisrechten op het internet kan inperken, en kan leiden tot censuur. Ook N-VA-parlementslid Peter Dedecker stelt zich vragen, en oppert dat de bepalingen in het verdrag veel te vaag zijn, met mogelijk misbruik tot gevolg.
“Neem nu artikel 27 van ACTA”, aldus het parlementslid. “Dat stelt dat rechtenhouders de identificatie van ‘vermoedelijke inbreukmakers’ kunnen vragen aan internet service providers. Dat is toch wel erg vaag gedefinieerd.”
“Eén van de gevolgen kunnen gerichte controles zijn op personen die veel trafiek veroorzaken”, meent Dedecker. “Het spreekt voor zich dat het dan vaak om legaal verkeer gaat. Eén en ander kan leiden tot afpersingscampagnes zoals in de VS en in het Verenigd Koninkrijk, waar rechtenhouders massaal brieven sturen met een voorstel tot minnelijke schikking. Dat zijn gevaarlijke praktijken.”
Studie Op een vraag van het N-VA parlementslid aan telecomminister Johan Vande Lanotte (SP.A) naar de impact van ACTA op de nationale en Europese wetgeving, antwoordde de minister alvast dat hij een ‘zeer gedetailleerde studie’ wil bestellen bij de FOD Economie, waarin alle mogelijke interpretaties over ACTA worden weergegeven.
“De FOD moet bestuderen wat het ACTA-verdrag precies betekent, en een documentatiemap samenstellen zodat iedereen juist geïnformeerd kan worden”, zei Vande Lanotte in de Kamer. “Dan pas kunnen we een debat ten gronde voeren naar de mogelijke impact van dat verdrag op onze nationale wetgeving, en op de wetgeving van de EU.”
“Een dergelijke studie zal toelaten dat het debat over ACTA scherper en duidelijker wordt”, aldus nog de minister. “Het Europees Parlement is er nog tot juni mee bezig, tot dan hebben we dus tijd. De kern van de zaak is vooral de verhouding tussen het verdrag enerzijds, en de EU-regels anderzijds. Wat gebeurt er wanneer het verdrag niet scherp afgelijnd is? Wijken we er dan van af, of niet?” Wordt ongetwijfeld vervolgd.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier