Van Mario tot Sonic en Minecraft: videogames zijn niet meer van het witte doek te slaan
Schuif op, superhelden. Videogames inspireren tot grootse plannen in Hollywood.
God kan de wereld in zes dagen hebben geschapen, die tijd had ook de Zweedse ontwikkelaar Markus Persson nodig om de eerste versie van Minecraft te ontwerpen. In Minecraft kunnen gebruikers hun eigen wereld bouwen en de creaties van anderen bezoeken. Het werd het succesvolste videospel aller tijden met meer dan 300 miljoen verkochte exemplaren. Zulke gigawinsten trokken de aandacht van Hollywood en inspireerden tot plannen voor een soort vervolg van films gebaseerd op videogames. In 2025 komt de film Minecraft, met de Amerikaanse acteur Jack Black in de hoofdrol, naar het witte doek. De film zal de honger van het publiek naar verfilmingen van hun favoriete games peilen.
Videogames zijn big business en inspireren tot grootse plannen in Hollywood. Naast Minecraft zullen in 2025 ook Mortal Kombat 2 en Five Nights at Freddy’s 2, beide gebaseerd op populaire games, in de bioscoop te zien zijn. Volgens de entertainmentwebsite IGN zijn zo’n dertig projecten in ontwikkeling die videogames omzetten in films en televisieseries.
“We zien een inhoudelijke reset bij de grote studio’s”, zegt Alice Thorpe van het onderzoeksbureau Ampere Analysis. Superhelden zijn hun onoverwinnelijkheid kwijt, en studio’s scannen hun catalogi en intellectuele eigendommen op zoek naar hun volgende geldkoe. Vele geloven dat videogames de nieuwe stripboeken kunnen worden, met herkenbare personages die de kracht hebben om grote en kleine schermen te veroveren.
Videospellen hebben verschillende voordelen. Het belangrijkste is het culturele en commerciële cachet. Gamen is de grootste entertainmentsector en overtreft volgens de meeste schattingen de gezamenlijke verkoop van film en muziek. Videogames hebben ook een ingebouwde schare fans. De Game Awards, de jaarlijkse show van de game-industrie, zijn daar het bewijs van: in 2023 trokken ze 118 miljoen kijkers, zes keer meer dan Hollywoods grootste publiek, dat voor de Academy Awards.
Risico’s
Maar Hollywoods ervaring met films gebaseerd op videogames is niet altijd even gelukkig geweest. Volgend jaar is het twintig jaar geleden dat er een film werd uitgebracht gebaseerd op Doom, een klassiek schietspel. De titel werd een vierletterige samenvatting van het lot van de film (doom betekent ‘ondergang’ in het Engels) – en dat van veel andere gameverfilmingen.
Er komen discussies over de vraag of videogames Hollywood beïnvloeden, bijvoorbeeld door films gewelddadiger te maken.
De risicobereidheid begon te veranderen dankzij het kleine scherm. Successen op streamingdiensten waren onder andere The Witcher (2019) en Arcane (2021) op Netflix. HBO’s The Last of Us (2023), dat zich afspeelt in een post-apocalyptisch Amerika, won lovende kritieken en Emmy Awards, terwijl het trouw bleef aan het originele spel. Het tweede seizoen wordt verwacht in 2025.
En dan was er nog de doorbraakfilm van 2023, Super Mario Bros, die de op één na best presterende film van het jaar was (na Barbie) en wereldwijd bijna 1,4 miljard dollar opbracht aan de kassa. Het was een voorbeeld van een game die zowel kinderen als ouders aansprak, onder meer als ‘nostalgiespel’ voor mensen die ermee zijn opgegroeid, zegt Thorpe.
Drie evoluties
Er zijn drie dingen om het komende jaar op te letten. Een daarvan is hoe videogames de deelname van Hollywood veranderen. “Steeds meer gamemakers worden creatief betrokken bij de ontwikkeling van film- en tv-producties”, zegt Geoff Keighley, die de Game Awards organiseert. Dat kan goed zijn, voor zover het de authenticiteit van een game bewaart en het helpt bij de vertaling naar film of televisie. Natuurlijk hopen makers ook dat een adaptatie de verkoop van games kan stimuleren, zoals gebeurde met Fallout (2024), een post-apocalyptische show die nieuwe gebruikers naar de games dreef waarop het gebaseerd was.
Ten tweede zal Hollywood de technologie van videogames meer omarmen bij het maken van films. Visuele effecten veranderen nu al ingrijpend. Studio’s gebruiken ‘gamemotoren’, die voor het eerst werden ontwikkeld om videogames te maken, om ingewikkelde speciale effecten op de set te implementeren. In plaats van groene schermen kunnen studio’s enorme schermen gebruiken die een achtergrondscène in realtime laten zien, in plaats van die na het filmen toe te voegen. Naarmate gamemotoren zich verspreiden in Hollywood, zullen ze de manier veranderen waarop acteurs, regisseurs en setontwerpers hun werk doen – en zorgen voor visueel spectaculairdere ervaringen.
Ten derde: kijk hoe Hollywood sommige verteltechnieken en actiescènes uit videogames in films integreert. Videogames beginnen “een nieuwe bron van inspiratie te vormen voor filmmakers”, zegt Hermen Hulst van Sony Interactive Entertainment. Net zoals er discussies zijn geweest over de impact van videogames op de maatschappij, zullen er discussies komen over de vraag of videogames Hollywood beïnvloeden, bijvoorbeeld door films gewelddadiger te maken.
Het komende jaar zal ook een herinnering zijn aan de nieuwe pikorde van entertainment. De grootste release van 2025 zal geen Hollywoodproductie zijn, maar een videogame, Grand Theft Auto 6, de eerste versie van de razend populaire game die in meer dan tien jaar wordt uitgebracht. Geoff Keighley voorspelt dat het “de grootste entertainmentlancering aller tijden” wordt. Het zal “groter zijn dan elke film, elke streamshow, elke muziekshow”, zegt hij. Op het gebied van games is Hollywood niet langer de leidende ster.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier