Van Boxmeer (Heineken): “Wij blijven investeren in Alken-Maes”

De grootste wil hij niet. Ambitie heeft Jean-François van Boxmeer wel. Zo vindt hij de Belgen een beetje dom, want Heineken noemt hij een beter bier dan de Belgische pils. Maar misschien moet een Belg aan het hoofd van de Nederlandse multinational dat wel zeggen.
U hebt bij Heineken de kosten sterk teruggeschroefd. Hoe komt het dat u niet dezelfde reputatie van cost killer opgekleefd krijgt als Carlos Brito, de CEO van AB InBev?
Van Boxmeer: “Dat is een kwestie van stijl.”
Wat is de van Boxmeerstijl? Maakt u gebruik van een speciale methode? Van Boxmeer: “Ik heb zeker een fluwelen handschoen in een ijzeren vuist. We hebben vooral in Europa bespaard op de kosten omdat de markt daar onvermijdelijk ineenschrompelt ten gevolge van de demografische evolutie. De babyboomers worden ouder en drinken minder alcohol. Om onze leiderspositie te vrijwaren, hebben we een aantal industriële reorganisaties doorgevoerd om onze productiviteit te verbeteren. Sinds 2005 hebben we onze kosten met 728 miljoen euro doen dalen, 21 brouwerijen en mouterijen gesloten in Europa en wereldwijd 14.500 banen afgevoerd.”
Dat gebeurde wel met veel minder strubbelingen dan bij AB InBev. Hoe komt dat?
Van Boxmeer: “We hanteren een methode die draait rond een consensus met de sociale partners. Zonder sociaal akkoord geven we geen herstructureringsplannen door aan de pers. We betrekken ook het lokaal management. Hoewel het op dit ogenblik crisis is, herstructureren we naar verhouding minder omdat we tevoren al heel wat gerationaliseerd hadden. Maar omdat onze markt blijft krimpen, komt er nooit een einde aan de herstructureringen. De druk blijft aanhouden.”
Hoeveel hebt u geïnvesteerd om Alken-Maes er weer bovenop te krijgen?
Van Boxmeer: “Ik ga u geen cijfers geven, maar we hebben de voorbije drie jaar heel wat geïnvesteerd in de noodzakelijke herstructurering van onze Belgische activiteiten. We hebben dat gedaan om de toekomst van de onderneming op lange termijn veilig te stellen. We hebben geïnvesteerd in de vernieuwing van Maes en zijn hele packaging. We hebben de marges verlaagd om de consument een kwaliteitsvol product te kunnen aanbieden tegen een concurrerende prijs. De eerste resultaten zijn goed, we winnen weer marktaandeel.”
Alken-Maes heeft nog altijd problemen met de rentabiliteit. Volgens De Tijd stevent de onderneming, na het verlies van 17 miljoen euro in 2009, weer af op een soortgelijk verlies.
Van Boxmeer: “Flauwekul! Alken-Maes verzuipt financieel niet. De resultaten zitten niet binnen onze rendabiliteitsnormen, maar we hebben de onderneming overgenomen toen die zich in een lamentabele toestand bevond. We moesten eerst weer investeren in de business en dat doen we ook. AB InBev heeft in Nederland een marktaandeel van 15 procent en die markt is voor hen heel rendabel. Ik zie niet in waarom ik met hetzelfde marktaandeel in België niet hetzelfde kan bereiken.”
Sandrine Vandendooren in Amsterdam
Het volledige interview leest u in Trends van deze week
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier