Vakbondsmensen Ford Genk vrij na identiteitscontrole in Keulen

© belga

De vakbondsmensen van Ford Genk die actie kwamen voeren in de vestiging in Keulen werden administratief aangehouden. Na een grondige identiteitscontrole mochten ze enkele uren later terug naar huis.

De vakbondsmensen van Ford Genk die woensdag actie kwamen voeren in de vestiging in Keulen werden administratief aangehouden. Na een grondige identiteitscontrole mochten ze terug naar huis.

De vakbonden van Ford Genk waren woensdagmorgen met vijf bussen naar Keulen gereisd om de productie in de fabriek van Ford stil te leggen. Om dat te verhinderen voerde de Duitse politie een charge uit tegen de vakbondsmensen.

Het plan van de Ford-werknemers bestond erin post te vatten aan de bedrijfspoort en hun Duitse collega’s op te roepen uit solidariteit het werk neer te leggen. Mochten ze er niet in slagen de productie stil te leggen, dan wilden ze met de actie in ieder geval de druk opdrijven op de onderhandelingen over het sociaal plan die op 13 november in Genk worden opgestart. De actieplannen van de bonden botsten woensdagmorgen evenwel letterlijk op de Duitse politie, die een charge uitvoerde waarbij enkele Duitse politiemensen en één brandweerman gewond zijn geraakt.

Na de charge kregen de arbeiders uit Genk te horen dat ze administratief werden aangehouden. Daarbij hielden 200 tot 300 politiemensen een groep van ongeveer 250 Ford-arbeiders twee uur lang in bedwang. Daarop volgde een identiteitscontrole en werden de arbeiders gefouilleerd. Er werd ook een foto van hen genomen, waardoor later verantwoordelijken voor de materiële schade kunnen worden aangeduid. Mogelijk volgen er ook medische kosten voor de verzorging van de agenten en de brandweerman. Na een grondige identiteitscontrole mochten de actievoerders met de bus terug naar huis.

De hoofdafgevaardigden van Ford Genk waren dinsdagavond al naar Duitsland afgereisd. Woensdag vergaderen ze de hele dag met hun collega’s van andere fabrieken om de gevolgen van de Europese herstructurering te bespreken. Donderdag vindt in Keulen de Europese ondernemingsraad van Ford plaats.(Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content