Vakbondsactie bij Coca-Cola

* © Reuters

Bij de hoofdzetel van Coca-Cola in Anderlecht wordt door de vakbonden actie gevoerd. De acties zijn gericht tegen ‘agressieve kostenbesparingen’, luidt het.

Meer dan 150 werknemers van frisdrankproducent Coca-Cola hebben maandagochtend vanaf 7 uur actiegevoerd aan de hoofdzetel van het bedrijf in Anderlecht. De betoging, die kaderde in een Europese actiedag, had geen gevolgen voor het werk in de verschillende vestigingen van Coca-Cola in België.

De Europese actiedag, onder de koepel van EFFAT, de federatie van de vakbonden uit onder meer de voedselindustrie en het toerisme, was gericht tegen de ‘agressieve kostenbesparingen’ van Coca-Cola.

Het bedrijf ‘accentueert zijn beleid van centralisering’, zegt Marc Delvenne, regionaal secretaris van ACV Voeding en Diensten. “Ze hebben begin dit jaar bijvoorbeeld vier vestigingen gesloten in Spanje.” Volgens Delvenne worden er eind dit jaar beslissingen verwacht over de Belgische fabrieken die Coca-Cola produceren, in Antwerpen en Gent. “Ze maken hetzelfde product en niet alle productie is voor België bestemd”, klinkt het.

Jeroen Langerock, de communicatiedirecteur van Coca-Cola Company in België, spreekt zich niet uit over de toekomst van de Belgische vestigingen. Hij benadrukt wel dat de frisdrankproducent ‘belang hecht aan een positieve werkomgeving, gebaseerd op een open dialoog tussen management en werknemers’. “Maar het is duidelijk dat in een concurrentiële omgeving, onze partners beslissingen nemen om de duurzame activiteit te garanderen, wat ook proactieve en constructieve wijzigingen inhoudt”, verdudielijkt Langerock.

Behalve in Anderlecht zijn ook acties gepland in de Spaanse hoofdzetel in Madrid, zou er worden gestaakt in Portugal en worden algemene vergaderingen georganiseerd in fabrieken in Frankrijk, Duitsland, Griekenland en Italië. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content