Vakbonden verwerpen voorstel voor Opel Antwerpen

De Antwerpse Opel-vakbonden hebben dinsdag in het Duitse Russelsheim het plan dat de directie had uitgewerkt voor de fabriek unaniem verworpen.

Dat zegt vakbondsman Eddy De Decker (ACV). De bonden doen een tegenvoorstel, waarin ze meer tijd vragen om een investeerder te vinden voor de autofabriek die met sluiting is bedreigd.

“Het voorstel hield een totale afbouw in van de Antwerpse productie”, aldus De Decker. “Het zou betekenen dat er tegen 2012 nog slechts enkele honderden mensen aan de slag zijn. Bovendien hield het nog extra besparingen in op de loon- en arbeidsvoorwaarden, bovenop de inspanningen die het personeel al doet. Dit plan is voor de vakbonden onaanvaardbaar.”

De bonden hebben een tegenvoorstel overgemaakt aan de directie. Daarin vragen ze volgens De Decker dat de intentie tot sluiting wordt ingetrokken en dat GM een participatie zou blijven behouden in de Antwerpse fabriek.

“We vragen een reële kans om een investeerder te zoeken, in samenwerking met de regering”, vervolgt De Decker. “Dat kan niet tegen eind juni, de voorziene productiestop. We willen tijd tot eind 2011 en vragen dat GM intussentijd volwaardige productievolumes toekent aan de Antwerpse fabriek, zodat ze ook aantrekkelijk is voor investeerders.”

De Decker zegt nog dat de bonden zich niet willen vastpinnen op bepaalde modellen maar “flexibel zijn”. Hij geeft voorts nog mee dat een werkgroep zal worden opgericht met vakbonden van de fabriek in Bochum en Polen om te praten over mogelijke productieverschuivingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content