Unizo ziet kmo’s weer aanwerven
De economie schakelt een versnelling hoger in het derde kwartaal 2010. Dat blijkt uit de kmo-barometer van werkgeversorganisatie Unizo, die aangeeft dat 15 procent van de kmo’s weer personeel aanwerft.
De kwartaalbarometer van de ondernemersorganisatie klokt voor het derde kwartaal 2010 af op 101 punten. Een waarde boven de honderd punten wijst op een positief evoluerende conjunctuur. Het is voor het eerst in twee jaar tijd dat de barometer boven die grens noteert. Het gaat bovendien om de sterkste stijging sinds 2006.
Ook de tewerkstellingsindex stijgt sterk. 15 procent van de Vlaamse kmo’s werft weer aan, waardoor de index die de tewerkstelling meet de grootste stijging in twee jaar kent.
Hoewel de economie en dus ook de werkgelegenheid weer aantrekt, vindt 43 procent van de Vlaamse kmo-werkgevers moeilijk tot erg moeilijk personeel, luidt het bij de werkgeversorganisatie. Dat zou kunnen te maken hebben met het “soms beperkte verschil tussen een uitkering en een loon”. De organisatie dringt daarom aan op dwingender stimuli om aan het werk te gaan, zoals de beperking van de werkloosheid in de tijd.
Volgens Unizo blijft het grootste pijnpunt voor de Vlaamse ondernemers de hoge lastendruk. Een verhoging van de lasten is daarbij uitgesloten, een verschuiving kan wel.
“Kapitaalbelasting geen taboe”
Voor Karel Van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder van Unizo, is een hogere belasting op kapitaal bespreekbaar op voorwaarde dat de opbrengst daarvan dient om de lasten op arbeid te verlichten en de totale fiscale druk niet stijgt.
In een interview met De Tijd neemt de Unizo-topman Duitsland als voorbeeld. Van Eetvelt wijst daarbij op de loonkostenverlaging bij de oosterburen, al rest bij hem ook de vraag hoe een dergelijke operatie gefinancierd kan worden wanneer de overheid al vele miljarden moet zoeken. Van Eetvelt staat daarom niet weigerachtig tegenover een verschuiving van de fiscale druk. Hij ziet twee opties: ecologische belastingen en het verhogen van de belasting op kapitaal. Er moet volgens Van Eetvelt in ieder geval worden onderzocht hoe het kapitaal meer kan bijdragen, zonder dat die bijdrage leidt tot een kapitaalvlucht.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier