Unizo wijst pensioenbonus van minister Lalieux af

Ondernemersorganisatie Unizo is geen fan van de ‘pensioenbonus’ die minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) woensdag voorstelde. Zo’n systeem werkt niet, luidt de kritiek. Unizo wil daarentegen langer werken ‘echt’ aanmoedigen, bijvoorbeeld via een ‘malus’ of correctie per jaar dat iemand vroeger met pensioen gaat.

Lalieux stelt een pensioenbonus voor onder de vorm van kapitaal voor werknemers die vervroegd met pensioen kunnen gaan, maar die er voor kiezen nog een, twee of drie jaar langer aan de slag te blijven. Het voorstel houdt in dat iemand die maximaal drie jaar langer blijft werken, het equivalent van 2 euro bruto per dag zou krijgen. De bonus zou in één keer worden uitbetaald en kan dus oplopen tot netto 22.645 euro voor wie drie jaar extra aan de slag blijft.

Maar Unizo ziet het andersom. ‘De betaalbaarheid van de pensioenen gaat niet verbeteren door wie toch vroeger stopt met werken een bonus te geven, bijvoorbeeld op de leeftijd van 64 jaar na 44 jaar loopbaan. Als je mensen dan toch beloont, dan moet het zijn omdat ze effectief tot de wettelijke pensioenleeftijd van 65 jaar werken of een volledige loopbaan van 45 jaar hebben’, aldus Unizo-topman Danny Van Assche. De maatregel van de minister houdt ook geen rekening met het aantal gelijkgestelde periodes (ziekte, werkloosheid, tijdskrediet …) tijdens de loopbaanjaren, duidt hij.

Unizo pleit voor een correctie of malus van 3 procent per jaar dat men vroeger op pensioen gaat. Dat moet er komen in combinatie met de bonus voor mensen die er nood aan hebben, of tot de pensioenleeftijd gewerkt hebben of een volledige loopbaan achter de rug hebben. ‘Wie kiest voor vervroegd pensioen moet de gevolgen dragen van die keuze’, dixit Van Assche.

Partner Content