Unilin knoopt weer aan met winst

Het Amerikaanse vloerenconcern Mohawk Industries boekte vorig jaar een omzet van 5,3 miljard dollar, omgerekend zo’n 4 miljard euro. Dat is een daling met 21,7 procent in vergelijking met het jaar daarvoor.

Positief nieuws is wel dat het nettoverlies van 1,5 miljard dollar uit 2008 omgebogen werd tot een relatief gering verlies van 5,5 miljoen dollar. In het vierde kwartaal daalde de omzet van het concern met nog slechts 9,3 procent. Volgens Mohawk is dat een teken van een herstel en verwacht wordt dat die trend in 2010 doorgetrokken wordt. De gestegen grondstofprijzen rekent Mohawk door in zijn prijszetting voor tapijt en houten producten.

Het Unilin-segment van de groep (laminaat, parket, bouwproducten) wist zijn omzet in het vierde kwartaal met dik 2 procent op te krikken tot 298 miljoen dollar. Over het hele jaar liep de omzet met 23 procent terug van bijna 1,5 tot ruim 1,1 miljard dollar. Wel kon Unilin weer aanknopen met een operationele winst van bijna 106 miljoen dollar, tegenover een verlies van 564 miljoen dollar het jaar voordien.

Voor het segment waarin Unilin actief is verwacht Mohawk dat de bodem is bereikt. Verwacht wordt dat de Europese markt zich sneller zal herstellen dan de VS omdat Europese consumenten minder afhankelijk zijn van krediet en de woningmarkt niet zo ernstig is gekrompen, luidt het in een mededeling. Om de verkoop van laminaat te verhogen, wil de groep onder meer nieuwe producten tegen lagere prijzen introduceren, technologische innovaties blijven toevoegen en geografische expansie nastreven. De gestage groei van de Europese activiteiten met houten vloeren moet onder meer ondersteund worden met een uitgebreid productaanbod, aldus nog Mohawk.

L.D.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content