Unia gaat leeftijdsbeperking in vacature Belgocontrol onderzoeken

© BELGA

Belgocontrol organiseert binnenkort twee wervingsexamens voor luchtverkeersleiders, zo meldt het bedrijf op zijn website. Opvallend: enkel kandidaat-luchtverkeersleiders tussen 18 en 25 jaar komen in aanmerking. Unia, het interfederaal gelijkekansencentrum, heeft bedenkingen en start een onderzoek.

Belgocontrol heeft er een woelige eerste jaarhelft opzitten. Er waren moeilijke sociale onderhandelingen met de vakbonden, die gepaard gingen met acties, en in april en mei waren er vertragingen op verschillende luchthavens door een tekort aan luchtverkeersleiders. Veel van hen hadden zich ziek gemeld.

In het uiteindelijk bereikte sociaal akkoord werden nieuwe aanwervingen voorzien. Bovendien zat de luchtverkeersleider dankzij een nieuwe beheersovereenkomst ook financieel weer op het juiste spoor, wat investeringen en aanwervingen mogelijk maakte.

Opleiding

Concreet zijn 13 mensen onlangs aan de opleiding begonnen. Zij kwamen uit een wervingsreserve na eerdere examens.

Maar nu organiseert Belgocontrol dus nog twee keer testen voor nieuwe mensen. Een eerste inschrijvingsperiode loopt van 29 augustus tot en met 9 september. Uit de groep geslaagde kandidaten zullen er 15 in december aan hun opleiding beginnen. De rest komt in een wervingsreserve terecht.

Een tweede inschrijvingsperiode loopt van 5 december tot 16 december. Die examens zijn bedoeld om de wervingsreserve nog aan te vullen. In april/mei kunnen immers opnieuw 15 kandidaat-luchtverkeersleiders aan hun opleiding beginnen.

Leeftijdsbeperking

Voor 12 vacatures waren er begin vorig jaar bijna 3.500 kandidaten, met een gemiddelde leeftijd van 28,8 jaar. Die zal deze keer lager liggen, want Belgocontrol voert een leeftijdsbeperking in. Kandidaten moeten tussen 18 en 25 jaar zijn. Die voorwaarde komt bovenop strenge medische vereisten.

Volgens woordvoerder Dominique Dehaene is de leeftijdslimiet wettelijk afgetoetst. ‘We hebben vastgesteld, net als Eurocontrol (de Europese luchtverkeersleiding, red.), dat het slaagpercentage in die leeftijdscategorie hoger ligt’, legt hij uit. Belgocontrol investeert in de opleiding van de luchtverkeersleiders en plukt daar liefst de vruchten van. Met jongeren heeft het bedrijf ook ‘meer zicht op de lange termijn’.

Onderzoek

Unia, het interfederaal gelijkekansencentrum, heeft bedenkingen bij die uitleg en gaat de zaak onderzoeken. ‘Leeftijdsbeperkingen kunnen gerechtvaardigd zijn, maar we moeten weten waarom de beperking wordt ingevoerd, zegt topman Patrick Charlier. ‘Er zijn gevallen geweest, onder andere in de luchtvaartsector, waarbij een lange en dure vorming als reden aanvaardbaar werd bevonden. Bijvoorbeeld: iemand van 55 jaar die na een vorming van 3 à 4 jaar niet lang genoeg meer aan de slag zal zijn om de opleiding te laten renderen.’

‘Maar een beperking tot 25 jaar lijkt mij toch te laag om deze reden in te roepen. Dat de slaagkansen hoger liggen, lijkt mij ook al niet voldoende. Iemand van 30 of 35 kan toch ook slagen, maar mag niet meedoen. Dat is een vorm van discriminatie.’

‘Op het eerste gezicht lijkt de uitleg van Belgocontrol onvoldoende. We zullen dit juridisch onderzoeken en Belgocontrol om uitleg vragen.’

Aantrekkelijk loon

Wie de opleiding tot luchtverkeersleider afrondt, kan aan de slag in de controletoren van een van de Belgische luchthavens (Antwerpen, Brussel, Charleroi, Luik of Oostende), met een aantrekkelijk loon van minstens 6.200 euro bruto.

Daar staat wel iets tegenover. Het gaat immers niet om een nine-to-five-job: er wordt op de meeste luchthavens de klok rond gewerkt in verschillende shifts. Ook tijdens de opleiding is er overigens een salaris: eerst ongeveer 1.880 euro bruto, na een succesvolle eerste training circa 3.400 euro bruto. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content