Umicore kiest Polen voor nieuwe batterijfabriek

© Belga

Materialengroep Umicore zal een grote fabriek voor materialen voor herlaadbare batterijen bouwen in Polen. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. Dat is een tegenvaller voor Antwerpen, dat het project graag had binnengehaald. De fabriek is goed voor 400 jobs.

Maar er is ook wat goed nieuws voor België. In Olen zal Umicore een nieuwe competentiecentrum bouwen in een al bestaande vestiging van het bedrijf. Die investering levert banen op voor een twintigtal onderzoekers. ‘Beide beslissingen zijn belangrijke mijlpalen voor Umicore’, zegt CEO Marc Grynberg.

Eind november 2017 kondigde de Umicore-topman in een interview met Trends nieuwe investeringen aan in China en Europa. België maakte daarbij enkel kans als het zijn vergunningenbeleid razendsnel zou aanpassen. “Investeringen mislopen is het verhaal van België en West-Europa van de jongste twintig à dertig jaar”, aldus CEO Marc Grynberg, eind vorig jaar in Trends.

De voormalige site van Opel werd door Antwerpen als locatie naar voren geschoven, maar Umicore heeft uiteindelijk voor Nysa in Polen gekozen.

‘Alle opties zijn overwogen, maar we hadden een aantal criteria vastgelegd en op basis daarvan is beslist’, zegt Umicore-woordvoerster Marjolein Scheers. Ze verwijst naar de aanwezigheid van geschoold personeel en de mogelijkheid om op groene energie te draaien. Nysa, in het zuiden van Polen dicht bij Tsjechië, ligt bovendien in de buurt van de Europese klanten van Umicore. De fabriek zal wellicht tegen eind 2020 kathodematerialen kunnen leveren voor herlaadbare autobatterijen.

Partner Content