Twee Limburgse neven halen met Clarida Technologies vijf miljoen euro op vanuit Londen

. © scyther5 (iStock)
Benny Debruyne
Benny Debruyne Redacteur van Trends

Wat begon met een gesprek tussen twee neven op een Hasselts kerstdiner met de familie in 2013, leidde begin 2017 in Londen tot de oprichting van Clarida Technologies. Het data-analysebedrijf maakt vandaag bekend dat het 5 miljoen euro kapitaal ophaalt, waardoor het bedrijf 100 miljoen euro waard is. “Palantir is onze grootste concurrent.”

Eigenlijk zagen de neven Robin en Jonas Poelmans elkaar enkel aan de kerstdis. Investeerder Robin Poelmans luisterde er naar het wedervaren van zijn neef Jonas. Die master in de computerwetenschappen kreeg van de politie uit een van onze buurlanden de vraag welke data-analysesoftware het beste was voor hun werk. Hij ontdekte dat de bestaande pakketten tekortschoten om grote hoeveelheden ongeordende onlinegegevens te doorploegen.

De politie werd zo de eerste klant en gebruikte de software om mensenhandelaars op het spoor te komen, preventief op te treden tegen huiselijk geweld of via de data op berichtenapp Twitter de veiligheid van publieke figuren te monitoren bij ceremonies.

Andere klanten van het Britse bedrijf zijn een West-Europese belastingdienst die de software gebruikt om fraude op te sporen, maar ook ziekenhuizen of grote bedrijven. “Een grote Europese bank die ons product gebruikt voor haar contactcenter, realiseerde een besparing van van 50 miljoen euro. We spreken nu ook met bedrijven uit de auto- of chemische sector,” zegt medeoprichter en CEO Robin Poelmans.

Licenties

“Wij detecteren eigenlijk inefficiënties bij bedrijven,” zegt Robin Poelmans. “We hoeven daarbij niet te vertrekken van een vooropgestelde vraag of hypothese, waarvoor we een oplossing zoeken binnen de data. Dat is heel relevant voor veel organisaties, want mogelijke optimalisaties hebben vaak te maken met verborgen kennis.”

Onder leiding van medeoprichter en CTO Jonas Poelmans werd tot begin jaar de software ontwikkeld en in een afgewerkt product gegoten. Toen dat helemaal klaar was, richtten de neven begin dit jaar in Londen Clarida Technologies op om met de commercialisering te beginnen.

De ICT-starter werkt met verschillende prijsformules. Bedrijven kunnen een licentie van onbepaalde duur inclusief onderhoud kopen, maar ook jaarlijkse of maandelijkse licenties of een all-indienst.

Het bedrijf gaat er prat op dat zijn software gebruiksvriendelijk genoeg is om ervoor te zorgen dat klanten geen gespecialiseerd personeel in dienst moeten nemen om met de software te kunnen werken. Een standaardlicentie van een jaar kost ongeveer 100.000 euro. Het snelgroeiende bedrijf mikt in 2018 op een omzet van 5 à 10 miljoen euro.

Investeerder

Doordat de twee oprichters zelf geld investeerden, zo zuinig mogelijk werkten en al inkomsten genereerden, waren ze eigenlijk niet op zoek naar een investeerder. Ze sloegen eerdere aanbiedingen af van partijen die in het kapitaal wilden stappen of het bedrijf wilden overnemen. Zelfs al wilden de geïnteresseerden soms meer betalen dan de huidige anonieme investeerder. Die bood evenwel betere voorwaarden op lange termijn. “Met deze investeerder worden we niet in een bepaalde richting geduwd,” zegt Robin Poelmans, die met zijn neef zelf de touwtjes van zijn start-up in handen wil houden.

De investeerder verwerft 5 procent van de aandelen voor 5 miljoen euro, waardoor het bedrijf 100 miljoen waard is. De rest van de aandelen blijven in handen van de twee oprichters.

“We willen een wereldspeler worden in data discovery. We zullen het geld gebruiken om ons team uit te breiden en twee nieuwe producten te ontwikkelen: een artificiële-intelligentiesuite en datawarehouseproduct. We zijn nu met 12 vaste medewerkers. Volgend jaar moeten er vijftig mensen bijkomen, vooral voor sales, marketing en data-analyse.”

Snel goed personeel vinden om te kunnen groeien is de grote horde die Clarida Technologies nu moet nemen. “Vorig jaar hebben we maar één data-analist gevonden die bekwaam was voor wat wij doen. Nu moeten we er vijftig vinden,” zegt de Limburger. Waar het personeel werkt is voor Clarida Technologies niet belangrijk, het zijn de vaardigheden die tellen. “We hebben mensen in België, Wit-Rusland, Oekraïne en Portugal.”

Londen

Waarom trokken de neven naar Londen om hun bedrijf op te richten? “Londen is samen met Berlijn de hub voor IT-bedrijven in Europa en we wilden ons bedrijf eerst in Europa uitbouwen. We krijgen nu ook aanvragen uit onder meer de Emiraten en Amerika. Zeker de VS is pas voor later.

In het VK bestaat er al een sterk ecosysteem. We zijn nu bijvoorbeeld lid geworden van Innovate Finance. Die organisatie kan ons introducties bezorgen op het niveau van de hoogste beslissingsnemers in bedrijven en spreekt met beleidsmakers. Daarnaast is het ook niet slecht een Brits bedrijf te zijn als we hier later ooit funding willen ophalen, en het is hier veel makkelijker om een bedrijf op te richten dan in België – minder bureaucratie.”

Clarida Technologies beweert diepgaandere data-analyse te kunnen doen dan heel wat van zijn concurrenten. “Zij focussenvaak op visuele data-analyse of op vrij oppervlakkige business intelligence, waarbij ze bijvoorbeeld de evolutie van een variabele als de sales analyseren.”

De grootste concurrent is de Amerikaanse eenhoorn Palantir Technologies, die ook gespecialiseerd is in het analyseren van grote ongeordende online gegevensbestanden. Een eenhoorn is een jong groeibedrijf met waarde van meer dan een miljard dollar. Palantir Technologies werkt voor een rist Amerikaanse overheidsinstanties zoals de CIA en FBI. “Zij hebben al zo’n 2,7 miljard euro kapitaal opgehaald. Het voordeel is dat wij hun technologie kennen. We weten wat ze doen en waar ze tekortschieten”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content