Patrick Claerhout

‘Trek de stekker uit NewB’

Patrick Claerhout redacteur bij Trends

Veilige banken zijn nu eenmaal ook banken die voldoende kapitaal en rendement kunnen voorleggen. Dat zegt Trends-redacteur Patrick Claerhout.

Hoe bewonderenswaardig het initiatief ook is, toch is het wellicht beter de stekker nu uit NewB te trekken, vooraleer goedbedoelende mensen er aanzienlijke sommen aan verliezen. De bank-in-wording vindt geen grote aandeelhouder en brandt het geld van de coöperanten op. De organisaties die zich achter NewB schaarden, kunnen een financieel debacle à la Arco missen.

Het uitgangspunt van NewB is niet verkeerd: er is ruimte voor een alternatieve bank die vertrekt van ethische principes en haar klanten inspraak verleent. Een tegengewicht voor de grootbanken die hun commerciële belangen boven die van de klant stellen en die op de financiële markten actief zijn om de winst op te drijven. Nieuwe spelers die voor een nieuwe wind zorgen,… de sector zou er baat bij hebben.

Trek de stekker uit NewB

Maar de omstandigheden om een bank te starten zijn vandaag zeer ongunstig. De lage rente en de vlakke rentecurve zorgen voor een moeilijke startpositie. Winst genereren is in het huidige renteklimaat zeer moeilijk voor een bank die louter klantendeposito’s omzet in kredieten. Grote investeerders staan niet te trappelen om in zo’n bank te investeren.

Het enthousiasme van de particuliere aandeelhouders daarentegen blijft groot. Sinds eind vorig jaar hebben zij al bijna 2 miljoen euro vers kapitaal aangebracht. Maar dat geld gaat bijna even snel weer de deur uit. In 2014 maakte NewB ruim 1,1 miljoen euro verlies. Er is geen uitzicht op commerciële inkomsten of een voldoende grote kapitaalbasis, laat staan een banklicentie.

Het gezond verstand zegt dat NewB niet de 60 tot 100 miljoen euro kan verzamelen die noodzakelijk zijn om een coöperatieve bank op te starten. Veilige banken zijn nu eenmaal ook banken die voldoende kapitaal en rendement kunnen voorleggen. De strengere regelgeving zorgt ervoor dat niet elke hond met een hoed op een bank kan beginnen. Dat is zuur voor nieuwkomers met goede bedoelingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content