TotalEnergies en Air Liquide bouwen ruim 100 waterstofstations voor trucks

Een waterstofstation van Air Liquide. © Getty Images

Er zullen de komende jaren meer dan honderd TotalEnergies-waterstofstations voor vrachtwagens verschijnen langs grote wegen in Frankrijk, Duitsland, België, Nederland en Luxemburg. Twee Franse bedrijven creëren daar een joint venture voor.

Het netwerk zal worden ontwikkeld door een 50/50-joint venture van het energieconcern TotalEnergies en het chemiebedrijf Air Liquide. De bedrijven zeggen hun kennis te bundelen om waterstof toegankelijker te maken en bij te dragen aan de verduurzaming van het Europese wegtransport.

De investeringen komen voor de rekening van de joint venture, evenals de bouw en exploitatie van de waterstofstations. Ook wordt de joint venture verantwoordelijk voor de aankoop en verdeling van waterstof.

Europa telt nog maar weinig waterstofstations en de twee bedrijven hopen met hun samenwerking een belangrijke speler te worden.

Het tanken van waterstof duurt ongeveer net zo lang als benzine of diesel tanken, in tegenstelling tot het opladen van elektrische auto’s en vrachtwagens.

Partner Content